maandag 12 december 2011

Wel- of geen Koekoek ?

Black-faced Cuckoo-shrike jong

Vandaag werd ik door de vogels in verwarring gebracht.
In de boom zat een Black-faced Cuckoo-shrike. Een mooi vogel met een hele zwarte kop. Nu heb ik deze vogel al meerdere keren gezien tijdens ons verblijf in Australie en wist ik dat zijn familie naam Cuckoo, ofwel Koekoek was.
Bij mij is 1 + 1 soms nog 2, dus ik ging er van uit dat het in de verste wel familie zal zijn van onze Koekoek.
Black-faced Cuckoo-shrike (rupsvogel) met rups
De Cuckoo, in deze boom had eten in zijn bek en na even rondgekeken te hebben, schoof hij op naar een nest, waar net het kopje van een jongen Cuckoo te voorschijn kwam.

Black-faced Cuckoo-shrike op nest
Toch geen familie ? Inderdaad, geen familie, vertaald in het Nederlands is het de Australische rupsvogel. Weer een illusie armer of rijker.

Black-faced Cuckoo-shrike
De Australische rupsvogel (Coracina novaehollandiae) is een rupsvogel die voorkomt  in heel Australië. Komt voor in een groot aantal typen leefgebieden zoals graslanden met verspreide boomgroepen, geplant bos, gebieden met struikgewas, bossen, boomgaarden, parken en tuinen. De vogel wordt vaak gezien de buitenwijken van grote steden als Sydney en Perth.
De Australische rupsvogel wordt inclusief staart 30,5 tot 35,5 centimeter. Het is een overwegend blauwgrijze vogel met een zwart 'gezicht' (voorhoofd, oorstreek en keel). De buik is lichtgrijs tot wit. De staart heeft een brede zwarte eindband die aan het einde weer een beetje wit is.
In de Australische winter trekken deze rupsvogels naar Nieuw-Guinea en de Salomonseilanden. (bron: Wikipedia)
Koekoek

De koekoek (Cuculus canorus) is een vogelsoort, het bekendste lid van de familie Cuculidae. Het is een vogelfamilie die verspreid is over de hele wereld en vooral bekend vanwege het feit dat het een broedparasiet is. Het vrouwtje legt haar eieren in nesten van andere vogelsoorten en laat de jongen door die andere soort verzorgen.
De koekoek dankt zijn naam aan de zeer opvallende roep van het mannetje dat ongeveer klinkt als een hol aanhoudend "goe-koeh“ geluid, waarbij het begin op iets hogere toon is dan het eind. Ook in veel andere talen werd de roep in de naam geïntegreerd: Duits (kuckuh), Frans (Coucou), Russisch (Кукушка [Koekoesjka]), Engels (Cuckoo), Pools (Kukułka) en Latijn (Cuculus canorus). (bron: Wikipedia)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten