donderdag 31 juli 2014

De Koereiger


Blauwe reiger
Grote Zilverreiger
Er zijn meerdere reigersoorten in Nederland te zien.
Langs de sloten zien we altijd wel één of meerdere Blauwe Reigers. Het komt wel voor dat er op een net gemaaid weiland zo’n tien van die reigers rondlopen, meestal opzoek naar een muis.

De Grote witte zilverreiger zien we in bepaalde tijden ook wel in het weiland zitten. Soms ook in groepjes bij elkaar. Een grote witte vogel, die wel opvalt langs de waterkant.

Kleine zilverreiger
De Kleine zilverreiger zien we minder. Behalve dat het beestje kleiner is dan zijn grote broer is hij te herkennen aan  de zwarte snavel en de gele voeten.

Purperreiger
De Purperreiger komt minder voor, maar wordt toch regelmatig gezien. Een opvallende verschijning door zijn vorm en kleur



Roerdomp
De Roerdomp houdt zich liever schuil tussen het hoge riet. Soms laat hij zich even zien. Het geluid van de roerdomp is duidelijk te herkennen. Als er vanuit het riet een geluid klinkt als de toon van een toeter, dan staat daar verscholen een Roerdomp.

Kwak
De Koereiger, Ralreiger, Kwak en Woudaap zijn reigersoorten die je niet iedere dag tegen komt in de natuur. Ze zijn allemaal ongeveer van dezelfde grote. Van deze groep heb ik eerder in Nederland de Kwak gezien en nu dus de Koereiger.
In Australië, langs de Murrayriver veel Kwakken gezien en in Tasmanië waren de Koereigers ruim aanwezig. Soms meer Koereigers dan Koeien.

Via waarneming de informatie dat de Koereiger gezien was in de Eempolder.
Nu zijn er enkele handicaps om zo’n vogeltje terug te vinden,
De polder is erg groot, met uitgestrekte weilanden.
Er lopen op verschillende weilanden koeien.
Toevallig zijn er ook een flink aantal Grote Zilverreigers gearriveerd.
De Koereiger is zo klein, dat hij zich makkelijk kan verbergen achter een flinke pol gras, of natuurlijk een koe.

Koereiger
Maar goed met behulp van een vogelaar weten we de Koereiger toch te vinden. Erg dichtbij loopt hij niet, maar toch voldoende dichtbij om een plaatje te schieten.

Koereiger
Volgens de informatie van het internet eet de Koereiger voornamelijk insecten, maar deze Koereiger had ook wel interesse in een muisje. Wel even daarna naar de slootkant om de muis weg te speolen met wat water.

Koereiger vliegt over Grote zilverreiger

De KOEREIGER,  Cattle Egret, Bubulcus ibis
Een van de zeldzamere reigersoorten in ons land is de koereiger. De aantallen lijken de laatste jaren wel toe te nemen en in 1998 werd er zelfs voor het eerst met zekerheid gebroed in de Wieden (Drenthe).
Koereigers zijn veel minder dan andere reigers gebonden aan water. Je treft ze dan ook veel meer aan in weilanden waar ze zich te goed doen aan insecten die door koeien, paarden of schapen tijdens het lopen worden opgepest. 


Vanaf de rug van deze grazers, of vanaf de grond, speuren koereigers naar opvliegende insecten zoals sprinkhanen en krekels, maar ook vliegen, kevers en libellen.
Soms lopen ze zelfs letterlijk tussen de poten van een koe of de benen van een paard omdat daar de lekkerste hapjes te vinden zijn. Ook liften ze graag op de rug van een schaap of koe mee.

Koereiger met muis

Even een muisje wegspoelen
Europese verspreiding Zuid-Frankrijk en delen van zuidelijk Spanje, Marokko en Griekenland.Naar boven
Biotoop Graslanden, moeras, weilanden (uitgestrekt), en weilanden met vee. Broeden doen ze in kolonies met andere reigersoorten in lage dode bomen in het water en rietmoerassen. Soms maken ze ook gebruik van hoge bomen tot wel twintig meter hoogte.
Overwinteringsgebied  Spanje en Noord-Afrika

Koereiger
Opvallende kenmerken: In broedkleed bezitten de mannetjes en vrouwtjes opvallende oranje kop-, buik- en rugveren. In de winter lijken ze behoorlijk op een kleine zilverreiger, maar hebben ze een kortere dikke hals en geen gele poten. Bovendien zijn koereigers vaker in weilanden (bij koeien) aan te treffen dat de kleine zilverreiger. lengte 48 - 53 cm, S 90 - 96 cm Rechte, dikke, relatief korte,  oranje/gele snavel.


Het oorspronkelijke vespreidingsgebied van de koereiger beperkte zich tot een gedeelte van Afrika en Zuid-Azië. Mede door het uitbreiden van het aantal en de grootte van de veestapels in Afrika heeft de soort zich snel uit kunnen breiden. Tegenwoordig komt de vogel voor in grote delen van Amerika, Afrika, Azië en Australië.

In Europa broedt de vogel in de landen rondom het Middellandse-Zee gebied, maar het broedgebied breidt zich snel naar het noorden uit. Ook in Nederland neemt het aantal waarnemingen toe.

1 opmerking:

  1. Leuke blog over de reigersoorten.De Koereiger is een erg grappig beest om te zien!
    groet,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen