woensdag 22 oktober 2014

De Koninklijke Lepelaar en de stijlvolle Australische Steltkluut.

Royal Spoonbill
Vandaag, maandag 21 oktober 2014 werd het 37 graden. Geen weer om voor lange tijd buiten te lopen in de natuur.
Dus in de morgen op pad, op weg naar het Greensfield Wetland, net buiten de stad Adelaide.
Een gemaakt wetland, een beetje te vergelijken met de Groene Jonker. Die vergelijking gaat zeker op voor een aantal soorten (water)vogels, de Meerkoet, Waterhoen, Dodaars, Spreeuwen en Puttertjes.

In 2012 zijn Riet en ik er ook geweest en zagen toen diverse leuke vogels. Dus zoals toen loop ik eerst naar het naast het Wetland gelegen café om de sleutel te halen van het hek, maar dat was niet meer nodig. Het park is nog wel voorzien van een hek, maar niet meer afgesloten.

Kijkhut Greensfield Wetland
Bij binnenkomst als eerste naar de kijkhut. Jammer dat ze de openingen verkeerd hebben neergezet. Te hoog of te laag. Maar goed de eerste blik was geweldig. Een stel Black-winged Stilt liep te foerageren langs de waterkant.

 Black-winged Stilt 

 Black-winged Stilt 

 Black-winged Stilt 

 Black-winged Stilt 
Een beter vergelijk met de Waverhoek of Groene Jonker is er haast niet. Marianne echt geweldig. Ik had gehoopt op een worm, maar het bleef bij waterdruppels aan de snavel. Dus kijken en foto’s maken. 

 Black-winged Stilt 

 Black-winged Stilt 
Valt er tijdens het fotograferen zo maar een Royal Spoonbill in beeld.
De uitdrukking in Australie voor, als je twee dingen tegelijk weet te doen : To kill two birds with one stone. (ofwel twee vliegen in  één klap). Nu dat was ik niet van plan, wel om de lepelaar en de kluut in één beeld te vangen.   

Royal Spoonbill
Twee mooie soorten

Royal Spoonbill
Mooie kuif en gele wenkbrauwen

Royal Spoonbill

Royal Spoonbill
De Royal Spoonbill is een grote witte vogel met een zwarte lepel. Vlak daarnaast staat er plotseling een andere Koninklijke Lepelaar, al mooi uitgedost voor de komende broedtijd.

Royal Spoonbill

Royal Spoonbill

Royal Spoonbill

Royal Spoonbill

De dag is bij deze al geslaagd. Al snel werd het te warm en bovendien raakte ik in mijn enthousiasme de rest van ons groepje kwijt. Maar alles kwam toch nog goed en de ochtend afgesloten bij het naast gelegen cafe met een long black en iets lekkers er bij.

ROYAL SPOONBILL

Royal Spoonbill
De Koninklijke Lepelaar is een grote witte watervogel met zwarte, spatelvormige (lepelvormige) bek, gezichtshuid, en poten. Tijdens het broedseizoen, het heeft een kenmerkende kam (achterkant van het hoofd of de nek), die kan worden tot 20 cm lang bij mannelijke vogels (meestal korter bij vrouwen). De gezichtshuid is zwart met een gele vlek boven het oog en een rode vlek in het midden van het voorhoofd, vóór de kam veren. De Koninklijke Lepelaar wordt het vaakst gezien als hij loopt te foerageren in ondiep water om voedsel te vinden.
Door hun grote lepelvormige bekken zijn ze eenvoudig te onderscheiden van alle andere watervogels. Met zijn zwarte gezicht, snavel en poten onderscheiden de Koninklijke Lepelaar zich van det iets grotere Yellow-billed Spoonbill , die een gele snavel en poten heeft.
De Koninklijke Lepelaar komt voor in het oostelijke en noordelijke vasteland van Australië. Van de Kimberley in Western Australia, in het noorden en tot Queensland, New South Wales en Victoria, naar zuid-oostelijk Zuid-Australië.
De Royal Spoonbill komt ook voor in Nieuw-Zeeland, Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea en op sommige van de zuidwestelijke Pacific eilanden.
De Koninklijke Lepelaar is gevonden in ondiep zoet-en zoutwater wetlands, slikken en natte graslanden. Zowel vaste als tijdelijke binnenwateren worden gebruikt wanneer beschikbaar in de droge zone. Zal ook gebruik maken van kunstmatige wetlands zoals riolering lagunes, saltfields, dammen en reservoirs.
De Koninklijke Lepelaar voedt zich voornamelijk met vis, garnalen, andere schaaldieren en waterinsecten. Gezien de lengte van de snavel gaat de voorkeur uit naar water van ongeveer 40 cm diep.
De spatelvormige snavel heeft veel papillen, aan de binnenkant van de lepel, zodat de vogel de prooidieren kan voelen zelfs in troebel water en bij dag of nacht.

Minimum Afmetingen: 74cm Maximale grootte: 81cm
Broedseizoen: oktober-maart
 ( bron: http://www.birdsinbackyards.net)

3 opmerkingen:

 1. Schitterende soorten en geweldige foto's!!
  Ik wist wel dat Marianne ergens een overtuin had ;-)
  groetjes
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. HMMMMMM, wat een smulblog! Prachtig die Steltkluten, het is en blijft toch een soort magische vogel voor mij. Die worm komt nog wel eens Huib. Het lijkt me een pracht gebied. De Lepelaar is ook bijzonder, bijna hetzelfde maar toch net even anders, knap zit de wereld toch in elkaar. Een heel leuke en mooie serie waarvoor dank!

  Groetjes,
  Marianne

  P.s. 37 graden is niet rottig. Hier storm, regen, hagel en 9 graden, BAH!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Genieten hoor, Huib. Prachtige beesten en prachtige foto's!

  BeantwoordenVerwijderen