vrijdag 24 oktober 2014

Krassende Karekiet

Ander soort Riet, midden op de Torrens
In Australie noemen ze hem de Reed-Warbler, maar in het Nederlands is het de Australische Karekiet.

Reed-Warbler
Het geluid van deze Reed-Warbler is luid en krachtig. Hij zingt verschillende melodietjes, maar wel op een enigszins krassende toon. Duidelijk herkenbaar komen de tonen tussen het riet vandaan. Het lukt zelfs om de Reed-Warbler uit te lokken om terug te fluiten.

Torrens rivier
MAAR… het geluid komt tussen het riet vandaan en heel even zie je de vogel opvliegen om direct een stukje verderop tussen het riet te verdwijnen.

Samen hebben we al heel wat tijd besteed om de vogel in de camera te vangen. Af en toe een glimp op de foto en dat terwijl de Reed-Warbler toch een vrij voorkomende gast is tussen het riet van de Torrens.
De Torrens ligt lager dan de naastgelegen wandel- en fietspaden. Uit de ‘diepte’ klinkt de roep dan over het water heen.

Reed-Warbler

Reed-Warbler
Maar, terwijl Jenny afscheid neemt van haar moeder om terug te vliegen naar Perth, Gaan wij een stukje lopen langs de Torrens, die ook vlak achter het huis loopt waar mijn oude zus verblijft. ( de Torrens is een watertje (rivier?) die dwars door Adelaide loopt.

Ook de Torrens, daar tussen zingen ze

Reed-Warbler
Op nieuw horen we de Reed-Warbler en dit keer is hij of zij genegen om even boven het riet uit te komen. De Australische Karekiet staat op de foto.
Het vreemde is wel dat hij de enige rietzanger is in Australiƫ (althans volgens de Field Guide to Australian Birds. Voor vogelaars die Australiƫ bezoeken een aanrader om dit boek aan te schaffen).

Dus hier geen Grote Karekiet, Kleine Karekiet, Snor, Blauwborst, Rietzanger of ander vogeltje dat in Nederland tussen het riet leeft.

En nu ? niet verder, aan de andere kant een bordje, gevaarlijke oversteek.
Jenny en Joke, tijd om afscheid te nemen.

1 opmerking: