zondag 1 november 2015

Een uiltje knappen

Ransuil
Vrijdagavond zetten we de netten uit in de natuur. Maurice verslikt zich in de omgeving door in plaats van laarzen, schoenen aan te hebben. Het land is erg drassigs.
Maar voor Maurice wel een grotere kans om eens een ander soort vogel te kunnen ringen.

ringen Waterral
Al snel heeft hij dan ook een voor hem nieuw soort in handen. Een prachtige waterral. Dezelfde avond worden er nog twee geringd.

Tijs met uil
Tijs wil een nacht buiten blijven, om te kijken wat er in de nacht geringd kan worden. Wij gaan naar huis en spreken af de volgende ochtend vroeg weer in de polder te zijn. De nacht verloopt rustig, en nadat hij zijn laatste uiltje geknapt heeft en net voordat wij komen assisteren, laat een ransuil zich vangen.


De zon komt op en het beloofd een mooie dag te worden met voor Maurice nog enkele nieuwe soorten. De Watersnip, het Bokje en een Rietgors.
Aan het eind landden nog een groepje Staartmezen in het net. Dat blijven zulke leuke beestjes.
Maar de ster van de dag was natuurlijk de Ransuil.

Ransuil, verenkleed

Ransuil, oranje ogen

soort, leeftijd, sexe, lengte, ring etc..

Ransuil met zijn oortjes
Ransuilen

Ransuilen zijn bijzonder onopvallend en worden dan ook zelden gezien. Des te groter is de verwondering wanneer men een roestplaats ontdekt waarin meerdere uilen bij elkaar de dag doorbrengen (roesten), in gestrekte houding een boomstam imiterend. Het geluid van de ransuil is al bijna even onopvallend. Het geluid van net uitgevlogen jongen echter, kan late wandelaars of fietsers de stuipen op het lijf jagen. Het bestaat uit rauwe kreten en ijselijk geschreeuw. Onder de veren gaat een verbazingwekkend klein lichaam schuil. Een uil bestaat vooral uit veren, zo lijkt het. Toch blijkt de snavel een stuk groter te zijn dan het deel dat men kan zien uitsteken uit het gezichtsmasker. Net als veel andere vogelsoorten maken ransuilen braakballen, die alle onverteerbare delen van hun prooi het lichaam uitwerken voordat het spijsverteringskanaal erdoor verstopt raakt. Onder roestplaatsen kan soms een hele stapel van zulke harige ballen worden aangetroffen: voor onderzoekers een onschatbare bron van informatie over het menu van de uilen en daarmee ook over de muizen die in een bepaald gebied voorkomen. ( bron: Vogelbescherming)

uil met enorme vleugels

Selfie

Maurice met Bokje

Bokje

Watersnip

Staartmees

Staartmees

5 opmerkingen: