donderdag 8 september 2022

Heel veel peren.


Met z’n vieren richting Maurik om peren te plukken in de boomgaard van Meeuwis Drost. De Groenteman die ook op de markt in Maarssen staat. Meeuwis heeft een warme band met de Stichtse Voedselbank.

De uren die we maken tijdens het peren plukken in de boomgaard, worden omgezet in groente en fruit voor de voedselbank. Niet alles tegelijk. Het is een soort spaarpotje groente en fruit.

Een week lang levert de Voedselbank iedere dag vier plukkers en deze dag waren Hennie, Marjan, Riet en ik aan de beurt.
Een mooie zonnige dag en genoeg peren aan de boom om ook dit keer weer vier-en-twintig bakken te vullen. In iedere bak zo’n 400 kilo aan fruit. Nog net geen 10.000 kilo !!


Met dezelfde mensen als vorig jaar de peren van de bomen gehaald. Laagstam perenbomen. Dus de meeste peren kunnen zo geplukt worden. Voor de peren boven in de boompjes is een keukentrap voldoende. Ook dit keer kreeg ik een plukschort en een keukentrap om de bovenste peren te plukken. Even de peer optillen zodat het steeltje losbreekt van de tak.De peren in de short en vervolgens de short weer legen in de bakken.
De allerkleinste peertjes blijven achter voor de hazen in de boomgaard.
De tractor, met een treintje van vier bakken gaat tussen de bomen door.
De peren gaan direct van de boom in de bak. Iedere bak is goed voor 400 kilo peren.


Met plezier zijn we een dagje flink actief bezig geweest, met op tijd een bakje koffie, koud water of een ijsje. Volgend jaar weer !!!

Leuk als er dan ook nog eens een Rode Wouw hoog boven de boomgaard vliegt.

Rode Wouw


3 opmerkingen:

 1. Heel leuk Huib. Staat op Facebook

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te zien. Heb zelf ook 11 jaar in de herfst fruit geplukt bij me in de buurt. 3 á 4 dagen per week en dat zo'n 5 á 6 weken lang. Plukte niet voor een goed doel, hoewel bij dit bedrijf er wel door een groep voor een goed doel werd geplukt. Bij ons werd de laatste jaren met een hoogwerker geplukt voor de toppen, zodat je niet meer met een huishoudtrapje er achteraan moest. En de laatste jaren droegen we tijdens het plukken verplicht handschoenen, om schade aan het fruit te voorkomen door uitstekende nagels. Jaap Stomphorst

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toch weer heel bijzonder dat jullie dit doen voor de medemens!
  Het geeft natuurlijk wel voldoening en de extra beloning is ook wel een prachtige Rode wouw! Wow!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen