zaterdag 27 mei 2017

Een auto loopt geen schade op door een jonge kievit.

pul - jonge kievit
Sommige dingen gaan,  zoals ze altijd gaan. Er wordt gebouwd en er blijven stukken grond tijdelijk braak liggen tot ook daar weer een bestemming voor gevonden is.
In die tussentijd ontstaat een stukje natuur, waar zowel planten en  alle soorten dieren  met plezier gebruik van maken.
Een mooi stuk braakliggend terrein is (was) vlak bij de Haarrijnse recreatieplas. 

pullen in het vrije veld
Een weelderige groei van diverse soorten gras en planten zoals boterbloemen en smeerwortel.
Een ideaal verblijf ook voor de kieviten.

kievit nest
De kieviten komen er dan ook al enkele jaren en hebben tussen het groen hun nesten, waar al heel wat pullen zijn groot gebracht.

ouderlijk toezicht
Prachtig om te zien. De ouders staan op wacht en bij onraad lopen ze al roepend en waarschuwend stiekem bij hun pullen weg. Ondertussen laat zo’n kleintje zich onmiddellijk vallen en verbergt zijn kop tussen het groen, of onder een blad om niet op te vallen. Een natuurlijk en effectief middel om in leven te blijven.

pulletje tussen het gras

weg pul ! knap om je zo te kunnen verbergen
Ook dit jaar hadden een aantal kieviten een nest op dit stuk land in de Wetering en liepen er jonge kieviten.
Tot grote schrik en ergernis  werd van de een op andere dag, door de maaimachine alles plat gemaaid. Dit terwijl er nog nesten waren en er opgroeiende kieviten huisden.

voor en na het maaien
De Kieviten die de maaimachine overleefd hebben, hadden nagenoeg geen plaats meer om zich te verbergen. Maar gelukkig zag ik er nog een paar lopen.

Echt boos en verdrietig werd ik toen bleek dat tijdens het warme weekend  van 27/28 mei 2017  het hele terrein vol geparkeerd stond met auto’s van bezoekers van de recreatieplas.


Voor de eigenaren van de voertuigen was een bord geplaatst met de tekst
PARKEREN OP EIGEN RICISO.
Geen idee welk risico een auto loopt op dat terrein.
Verwacht niet dat een auto schade zal oplopen als deze een kievit doodrijdt.

Zoek de verschillen


Begrijp nu ook waarom alleen dit stuk braakliggend terrein werd gemaaid. Er werd een heet vrij weekend verwacht. Jammer dat de kieviten ook hier moesten wijken voor het blik.


Waar gaat het om.
De kievit heeft het als zoveel weide vogels, het moeilijk in de natuur. De kievit was zelfs twee jaar op rij de vogel van het jaar. Die status krijgt een vogel als hij meer aandacht van ons nodig heeft.
Dit is ook een reden dat de vogels geringd worden. Daardoor is het mogelijk de ontwikkelingen beter te volgen. Het zou fijn zijn als men dan ook zuinig zou zijn op deze stukjes grond, waar de kievit zijn jongen ter wereld brengt. 


Speciale ringen om ook op afstand de vogel te herkennen

volwassen kievit

5 opmerkingen:

 1. Bravo! Een geweldig mooi stuk over onze prachtige kievit!
  En onbegrijpelijk dat het wel de vogel van het jaar is, maar dat hij niet eens een eigen bord heeft met daarop: " Hier broed ik, wegblijven!" Of een affiche met daarop: Hoe zou u het vinden om een kinderwagen met uw kind erin midden op de A2 te zetten !!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier in Friesland zie ik het ook gebeuren. Broedende vogels en hoppa, weer een landbouwmachine.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Huib, best een triest verhaal en ja, waar gebeurt het in Nederland niet? Ik hoop dat veel mensen je blog lezen maar vooral dat de regering veel meer inspanning gaat leveren voor het behoud van de Kievit en alle ander weidevogels waarmee het slecht gaat.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Huib,
  Maria wees me op je blog met dit item. Dit omdat er bij mij gelukkig nog wel 2 boeren zijn die niet eerder maaien dan eind juli zodat de weidevogels daar tenminste nog kunnen opgroeien.
  Ik mag zwaar hopen dat inderdaad meer mensen dit blog lezen maar je kan dit ook naar de gemeente sturen waar dit heeft plaatsgevonden. Er moet echt iets gebeuren hieraan!

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. goed! Ja het was weer shocking om te zien dat er weer massaal gemaaid werd voordat het uberhaubt mocht. Ik vond het wel heel mooi om te zien hoeveel "goede" weilanden er nog waren in Groningen!! Ik probeerde me daar maar op te focussen ,hoop dat we dat in de toekomst meer gaan zien.

  BeantwoordenVerwijderen