zaterdag 13 mei 2017

Achttien leuke soorten en een Sperwer.

Sperwer
CES 3. Het gaat richting de zomer. Wel lekker natuurlijk dat het eerder licht wordt. Maar voor de CES, het op vaste tijden, ieder jaar vangen en ringen van vogels heeft het voor de nachtrust ook een andere kant.
Vanmorgen ruim voor VIER uur in de ochtend liep de wekker af.  In de wijk tussen de huizen en waarschijnlijk mede door de straatlantaarns zingen al enkele vogels. Fietsend tussen de weilanden door en langs de plas heerst er nog rust en stilte. De Bosuil bij Haarzuilens reageert waarschijnlijk op mijn aanwezigheid en laat zich horen.

Grauwe Vliegenvanger


Maar naast het nadeel van een korte nachtrust is het grote voordeel, dat je ook nog wat aan je dag hebt. Dus voor vijf uur in de morgen stonden alle netten open en waren de vogels al vrolijk aan het zingen.
De eerste ronde langs de netten was niet zo spectaculair en met af en toe een beetje lichte regen zag het er ook niet naar uit dat het een bijzondere ochtend zou worden, maar dat veranderde en onze hoofdringer, dit keer Yvonne, kan terugkijken op een zeer geslaagde CES 3.


Putter man & vrouw
Leuk was natuurlijk dat Teja langs kwam om de geologger op te halen en als beloning op taart trakteerde. Nog mooier werd het toen ze de registratie door gaf (zie blog rugzakje terug van weggeweest)

Boomkruiper
Samen met Mark, Maurice, Udo en Yvonne werden er 90 vogels gecontroleerd en waar nodig geringd. Van een aantal vogels werd voor onderzoek ook nog enkele monsters genomen.

Spotvogel
Kleine Karekiet
Toch wel bijzonder dat je op een ochtend NEGENTIEN verschillende vogelsoorten tegen komt, waaronder heel mooie soorten zoals de Grauwe Vliegenvanger, Spotvogel, Putter, Tuinfluiter, Boomkruiper, Heggenmus, Fitis, Tjiftjaf, Zwartkop en niet te vergeten de Sperwer, die door een snelle actie van Maurice uit het net geplukt werd. Op tijd, net voordat hij een andere vogel zou pakken in het net.

Hij lijkt er wel op

Udo mocht zijn eerste Wilde eend ringen. Misschien was dit ook wel zijn laatste. Wat een vreselijke stank kwam er vanaf die eend.


Met Julia en Dennis zondagmorgen, samen met Tijs nog op zoek geweest naar jonge Kieviten. Door het hoge gras moeilijk terug te vinden, maar het lukte toch om er één te vangen en van kleurringen te voorzien. Bij het terugbrengen ontdekte Julia nog een nieuw nest met één ei.

Moeder of vader houdt toezicht

tussen het hoge gras

Turen, turen en zoeken tussen het gras

Toch nog een pul.

wat een schatjes

een nieuw nest met een ei

1 opmerking: