vrijdag 26 mei 2017

Ze hokken weer.

Oeverzwaluwenwand Haarrijnseplas
Ja, de Oeverzwaluwen zijn weer massaal teruggekeerd in de wal bij de Haarrijnseplas.
Alle holletjes zijn bezet. VRS De Haar is erg nieuwsgierig naar de herkomst van de huidige bewoners. Vorig jaar werden er over diverse vangdagen meer dan 1000 Oeverzwaluwen gevangen en indien nodig geringd

Oeverzwaluw
Dus vrijdag 26 mei 2017 werd een eerste vangst gedaan om daar achter te komen. Een nieuwe methode van het plaatsen van het net. Opbouwen buiten de wal en lopend voor de wal langs het net in de grond zetten. Daardoor was de verstoring minimaal en vlogen de eerste Oeverzwaluwen, al voordat alles op zijn plaatstond, in het net.De eerste vangavond leverde zo’n 270 Oeverzwaluwen op, waarvan er bijna 100 al een ring om hadden. Alle ringnummers worden ingevoerd in de database, waarna een terugkoppeling komt, waar de vogel geringd werd. 
Van een deel, kan door herkenning van het ringnummer(serie) nu al gezegd worden dat ze door de VRS De Haar van een ring zijn voorzien.
En van één vogel is ook zeker dat hij geringd werd in België.


ringtafel
Nadat alle gevangen Oeverzwaluwen geringd, gemeten, gewogen en beoordeeld waren, werden ze weer vrij gelaten, om terug te keren naar hun holletje in de wand.

mogen zo weer vrij
Waarom worden ze niet direct na  het wegen losgelaten ? Een mooie vraag, die ik de eerste keer ook stelde. Het antwoord is simpel. Als de zwaluw direct wordt los gelaten vliegt hij voor 100% zeker, weer in het net. En dat is niet de bedoeling. Niet voor de zwaluw en niet voor ons

snel naar huis
De foto’s zijn maar zo, zo. Als assistent heb je je handen vol met schrijven, als er in een paar uurtjes zoveel vogels geregistreerd moeten worden.

oeverzwaluwenwand

Geen opmerkingen:

Een reactie posten