donderdag 5 mei 2016

Hijsen maar

IJsvogel
Een wens van de VRS De Haar was het opzetten van een hijs-net. Dit is een net dat hoog tussen de bomen gehangen kan worden. Het woord hijs-net zegt het al. Via een constructie wordt een net opgehesen. Vliegen er vogels in, dan kan het net voorzichtig neergehaald worden om de vogels er uit te halen.

overhangende takken verwijderen

het hijs-net hangt
Vandaag binnen de CES locatie het net geïnstalleerd.  Tim Kreetz had perfect de zaak voorbereid en klaargemaakt. Daarnaast voor het juiste materiaal en gereedschap gezorgd.
Samen met Tim, Tijs, Maurice en zijn zoon rondom het net de overhangende takken en struiken verwijderd. Vervolgens de palen in de grond gezet, vast gezet en het net bevestigd. Door de goede voorbereiding verliep het vlotjes.Als het net dan toch staat, maar even uitproberen of het werkt. En dat deed het, de eerste vogel die zich liet vangen was een ijsvogel mannetje. Eén van de mooiste vogels in dit gebied.

In het net zitten plooien ( de donkere banen op de vorige foto.)
De vogel vliegt tegen het net en valt in een plooi, waarna de vogel uit het net gehaald kan worden
soms een klein "gevechtje"  als de vogel zich met zijn pootjes vastgrijpt aan het net
Als je in de Lepelaars hut in de Flevopolder staat wordt je zeker aangesproken door een vaste bezoeker, die vol trots vertelt  dat hij zeker wel een paar duizend foto’s heeft van de ijsvogels die daar dagelijks foerageren. Eigenlijk helemaal niet zo vreemd als je de ijsvogel van dichtbij kan waarnemen. Ook naar duizend foto’s blijft hij mooi.Kleur van donker blauw tot prachtig blauw-groen.
Afhankelijk van de licht inval.

Vader en zoon. Een foto voor opa, ook een vogel ringer.Komend week de vuurdoop voor het niet net tijdens de volgende CES ronde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten