woensdag 4 mei 2016

Een kleine rover

Smelleken
Morgen uit de nachtdienst ga ik langs de Toevlucht voor een Smelleken, heb je tijd ?
Natuurlijk heb ik tijd en rij ik even op en neer naar Amsterdam.
Nu ja even ?  Als je het beter denkt te weten dan de Tomtom, ja dan duurt het net even iets langer voor je er bent.Maar goed we kwamen elkaar vanmorgen weer tegen bij de vogelopvang De Toevlucht om de ( of het?) Smelleken van een ring te voorzien. Wat een leuk klein rovertje.
Eerst ringen en dan pas op de foto voor de website van De Toevlucht.
Vooraf nog even drie Blauwe Reigers van een stevige ring voorzien, voordat de medewerk(st)ers afscheid namen van Smelleken.
De vogel was de dag er voor bij de vogelopvang de Toevlucht in Amsterdam gebracht. Was vermoedelijk tegen een raam gevlogen.


Ook de Bosuil nog even ( door het gaas heen) op de foto gezet. De uil is flink gegroeid, nadat we hem op 5 april 2016 van een ring hadden voorzien


De afspraak was om de vogel ergens onderweg zijn vrijheid terug te geven en dat werd het weidegebied Waverveen. Laag over het weiland vloog het rovertje weg, landde op een hek en liet zich nog één keer op de foto zetten en verdween. Afwachten of de ring nog ergens een keertje genoteerd wordt.


daar gaattie

nog een keertje omkijken en dan weg
Voor Tijs zijn eerst Smelleken in de hand en voor mij de eerste die ik van dichtbij gezien heb.
Op weg naar huis als bonus een langs de weg foeragerende Lepelaar. De Grutto die weer, zoals ieder jaar, vanaf zijn eigen hekwerk toezicht houdt en tot slot de drie Bruine Kiekendieven bij de rietlanden van Kockengen.

Lepelaar

Grutto

Bruine Kiekendief
Het Smelleken
Het smelleken, de kleinste van de valkenfamilie, is in ons land alleen tijdens de trekmaanden en in de winter te zien. Broeden doen ze in lage struiken op de toendra’s van noordelijk Europa. Het smelleken trekt mee met zijn prooi: piepers, lijsters en vinken die hij na een korte achtervolging verrast. De beste kansen om een smelleken in Nederland te zien zijn langs de kust, op de Waddeneilanden en in Zeeland. Vaak wordt er naar Vogelbescherming Nederland of SOVON Vogelonderzoek Nederland gebeld met de mededeling dat er een smelleken in de achtertuin zit die een spreeuw of mus heeft gevangen. Deze waarmeningen hebben zonder uitzondering betrekking op een (jonge) sperwer. Smellekens komen van nature niet in steden en dorpen voor en jonge of mannetjes sperwers wel  
Herkenning
Het smelleken heeft geen echt opvallende kenmerken en wordt daardoor waarschijnlijk vaak over het hoofd gezien of voor een sperwer aangezien (of andersom). Het best te herkennen aan formaat en gedrag.
Gedrag. Solitaire vogels zitten vaak op de grond, een lage struik of een paaltje. Ze jagen op kleine zangvogels door laag over de grond aan te komen vliegen en hun prooi te verrassen. Soms wordt het slachtoffer langdurig achtervolgd. Het vlak voor het bereiken van de prooi vliegen als een grote lijster zou mogelijk als camouflage kunnen dienen om het slachtoffer te verrassen.
Mannetjes zijn lichtgrijzig van boven en bruinig gespikkeld van onderen, vrouwtjes zijn overwegend bruin met vlekken.
Lengte 25 - 30 cm, Kleine, kromme haaksnavel. Krachtige klauwen om de prooi klemvast te houden.
(bron; Vogelbescherming)

2 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijke blog!
  De gelegenheid hebben om een smelleken van zo dichtbij te zien is natuurlijk fantastisch, maar de bosuil is ook gaaf en de andere vogels ook sfeervol op de plaat.
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk een reactie van ver weg.
   Komt er binnenkort een blog ???
   groeten Huib

   Verwijderen