vrijdag 13 mei 2016

Kleine en grote Kievitjes

Kievit - pulletje
Afgelopen week op een mooie zonnige avond, samen met Maurice en Tijs op zoek naar de jonge Kieviten. Het verbaast me, dat er uiteindelijk nog vijf gevonden worden. Tijs is een echte expert op dit gebied. Veld afspeuren met de kijker. Al bijzonder dat je de pullen  ziet tussen het groen en vervolgens nog een echt een kunst om ze terug te vinden in het veld. ( Waarschijnlijk heeft hij dit vaker gedaan)

Tijs in aktie op zoek naar
In het veld zie ik drie al flink uit de kluiten gewassen jonkies lopen. Als ik die kant oploop zie ik er drie, even later plop, nog twee. Vervolgens nog maar één, en voor ik het in de gaten heb is die ook weg. Tijs en Maurice komen mee zoeken en even later raapt Tijs een jonge Kievit, vlak naast me, van de grond. Lag platgedrukt, tussen een graspol.

mooi, maar een volwassen is ook mooi

millimeter na milimeter komen de veertjes te voorschijn

Dit keer pullen van enkele dagen, tot enkele weken oud. Leuk is om de groei van deze jongen te vergelijken met elkaar. Je ziet ze groeien richting echte Kieviten. Van dons met van die piepkleine vleugeltjes naar van die enorme vleugels. Goed is ook de ontwikkeling van de veren te zien. De opvallende schede, waarbinnen de veer groeit. Een wondertje van de natuur.
terug in de natuurNa het meten en wegen worden ze weer teruggezet tussen het gras, waar ook de hazen het hazenpad nemen en de familie fazant zich te goed doen aan een maaltijd. Ondertusen gaat de zon onder en worden de laatste plaatjes geschoten.

Fazant met hen


zo lief, echt aaibaar


2 opmerkingen: