donderdag 26 mei 2011

Vogel story vanuit Tsjechië

Pimpelmees - Bonte Vliegenvanger - Grote Bonte Specht
Vandaag kreeg ik een mail van Willem Tromp. Willem en Frida hebben een huisje ergens in Tsjechië. Willem was daar geweest om de tuin op te knappen.
Natuurlijk weet hij dat ik een vogelaar ben en stuurde een mailtje met enkele foto’s van vogels in de tuin, met de opmerking erbij, dat het wel makkelijk fotograferen is vanaf het terras. ( ben ik jaloers?).
Eens kijken of hij me uitnodigt om eens een weekje langs te komen.
Maar goed er zit vogel-technisch toch wel een leuke story aan de drie foto’s die hij mailde.
De Pimpelmees broedt eerder dan de Bonte Vliegenvanger, en had dus het nestkastje al in gebruik genomen, voordat de Bonte Vliegenvanger arriveerde. Jammer voor de Bonte Vliegenvanger, die ook ieder jaar terug keert naar het nest van vorig jaar. ( Overigens volgens de info houdt de Bonte Vliegenvanger er twee vrouwen en dus twee nestjes op na. Hard werken voor de man)
De Grote Bonte Specht (mannetje met de rode kruin) komt als derde bij het nestkastje, niet met van die fraaie bedoelingen. Normaal eten Grote Bonte Spechten insecten, maar in de periode dat ze jongen hebben, houden ze zich ook bezig met het leegroven van nesten. Breken de nestkastjes open en jatten de eieren en of jongen mee. ( bron: Tirion natuurgids – vogels) Foto’s Willem Tromp

Geen opmerkingen:

Een reactie posten