maandag 30 mei 2011

Wolferswoud, Zelhem

Wolferswoud bungalow W15

Het was even stil op de blog, omdat Riet en ik een weekendje weg waren in Wolferswoud in de plaats Zelhem.
De vooruitzichten waren eigenlijk niet al te best. Zelfs de regenkleding en laarzen lagen in de auto, maar zoals gebruikelijk, weten de weermannen ook niet alles en was het gewoon goed weer met zo af en toe flinke zonnige perioden. Wel waaide het behoorlijk, maar wandelend in de bossen merkte je daar weinig van. In het park staan bungalows van particulieren, die door de parkleiding verhuurd worden. Een rustig park, met veel (hoge) bomen. Zeker in de zomer is het in de huisjes nog erg koel. Rondom de huisjes zijn flinke tuinen.
Natuurlijk de ogen gericht op de natuur en in het bijzonder op de vogels. Nu, die waren in ruime mate aanwezig, het hele bos kwetterde er van, was alleen flink zoeken tussen de bladeren door. Naast vogels zaten er een aantal eekhoorns, liep er een egel door de tuin en renden de hazen over de paden tussen de bungalows door.
De vast opstelling, camera op tafel, stoel en pijp erbij en maar wachten tot er weer een vogel is geland en stil wil blijven zitten voor het fototoestel. De vaste klant was een bonte vliegenvanger, die een nestkastje gebruikte dat in de achtertuin was opgehangen. Overigens veel jonge vogels, die vliegles kregen of voor het eerst zelf op pad moesten om eten te verzamelen. En zoals ook bij ons, de ouders in de directe omgeving.
In de Achterhoek is er nog ruimzicht
Tijdens de wandelingen door het bos viel op dat er wel erg veel nesten van de grote bonte specht waren. De ouders waren in ieder geval slimmer dan de jongen. In het voorbij lopen hoorde je de jongen luid piepen. Even zoeken langs de boom en het nest was gevonden. De ouders waren voorzichtiger en vlogen eerst een tijdje rond en gingen vervolgens van tak naar tak naar het nest. De leukste foto die ik er van heb kunnen maken is een jonge grote bonte specht, die zijn kop naar buiten stak, mogelijk om te kijken waar pa of ma blijft.
Voor het eerst sinds jaren weer een aantal meikevers gezien. Ik ken die nog wel van vroeger en wist dat er een verhaaltje aan vast zat. Op de terugweg bij mijn zus langs geweest en die vertelde dat ze vroeger meikevers vingen en dan een draadje aan de poot vastbonden, zodat ze niet weg konden vliegen en dus de meikever gewoon gebruikten als speelgoed. ( dit valt onder het hoofdstuk: Andere Tijden).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten