maandag 9 mei 2011

De Patrijs

Patrijs

Vanmorgen op mijn e-bike ( fiets met trapper ondersteuning) naar het werk. Mooi droog zonnig weer, dus heerlijk fiets weer. Wat kan er nog meer gebeuren?
Nu gewoon, je ziet langs de kant van de weg in het gras een stelletje Patrijzen lopen, die kom je niet iedere dag tegen.
Als er dan ook nog een aantal wilde konijntjes rond huppelen, kan de dag niet meer stuk.
Dat is toch genieten. Even afstappen, de camera pakken en het geheel vastleggen.

Over de Patrijs
Patrijzen zijn standvogels van open agrarisch gebied, heidevelden en hoogvenen. Oorspronkelijk waren het steppebewoners, maar de soort heeft zich erg goed aangepast aan het leven in kleinschalig agrarisch landschap. In Nederland komt de soort verspreid voor. Akkerland is het meest in trek, vooral als dit wordt afgewisseld met ruige dijken, slootranden, wegbermen en houtwallen. Patrijzen eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel, maar de jongen leven de eerste weken louter van insecten en ander klein gedierte. De patrijs is altijd een favoriet doelwit geweest voor jagers. De aantallen patrijzen nemen, door schaalvergroting in de landbouw, dramatisch af.(bron: Vogelbescherming)
Rond het bureau vlogen een aantal gierzwaluwen rond. Ze hebben zelf een nest ergens hoog op de binnenplaats. Kijken of we die volgende week vast kunnen leggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten