dinsdag 31 mei 2011

Jan Schoenmaker Koninklijk onderscheiden

Burgermeester Aleid Wolfsen feliciteert Jan Schoenmaker
Oud-collega Jan Schoenmaker is per 1 februari met prepensioen. Hij heeft ruim 37 jaar voor de politie gewerkt. De laatste 17 jaar als wijkagent in tippelzone De Baan in het Utrechtse Transwijk. Nu, kort na Jans pre-pensionering dus, bestaat de tippelzone 25 jaar. Dit jubileum is aangegrepen om Jan voor te dragen voor een koninklijke onderscheiding.


Nietsvermoedend en overdonderd
Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht reikte het lintje op 26 mei uit aan een nietsvermoedende Jan. Hij prees Jan omdat 'men niet om hem heen kon en hij zich staande heeft gehouden in een complexe werkomgeving' . Wolfsen was onder de indruk van de verhalen die hij kende van ex-prostituees. "U heeft familiebanden hersteld en ook bij verschillende landelijke prostitutie-overleggen en discussies is uw inbreng van groot belang geweest", aldus Wolfsen. Jans reactie op zijn onderscheiding: een brede grijns, lange stilte, een kort woord 'dat hij overdonderd en er stil van was' en tot slot zijn karakteristieke bulderlach.
De burgemeester van Nieuwegein (Jans woonplaats) heeft de onderscheiding formeel aangevraagd. Dat was op voordracht van de GG & GD, Jans oud-politiecollega's, de Tussenvoorziening, de moeder van een afgekickte ex-prostituee en een ex-prostituee zelf. Alle voordragers prijzen Jan, omdat hij zijn werk 'gewetensvol, consequent en moedig' uitvoerde. Door zijn volhardendheid heeft Jan veel verslaafde prostituees op de goede weg terug geholpen. Ook in zijn vrije tijd en midden in de nacht kon men Jan als dat nodig was bellen. Met enkele ouders van afgekickte ex-prostituees en met enkele afgekickte ex-prostituees zelf heeft Jan nog steeds af en toe contact. Proficiat Jan!
(bron: Erik Hovinga, contact persoon VOPRU - politie Utrecht - fotograaf onbekend)


Jan Schoenmaker, 2e bas Utrechts Politie Mannenkoor Excelsior
Na zijn pre pensionering werd Jan Schoenmaker weer lid van het Utrechts Politie Mannenkoor Excelsior. Weer lid, omdat hij al eerder lid is geweest van het politiekoor, maar het koor niet goed kon combineren met zijn baan. En zoals ook uit voorgaande blijkt, is bij Jan ‘afspraak is afspraak’.
Natuurlijk zijn we als Excelsior er trots op om een ridder in ons midden te hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten