woensdag 1 juni 2011

De Grote Bonte Specht

mannetje - juveniel - vrouwtje
Tijdens het weekendje weg, was de Grote Bonte Specht de winnaar. We hebben veel gewandeld in de bossen in de Achterhoek en kwamen daar bij ieder wandeling de specht meerdere keren tegen.

- Vliegend, erg herkenbaar door de typische manier van vliegen. Een op- en neergaande vlucht, een soort golvende beweging.
- Hakkend tegen een boom, opzoek naar insecten.
- Luidruchtige jongeren in het nest, die zelfs soms even het kopje naar buiten steken.

Grote bonte specht - Juveniel
Zo kon het wel gebeuren, dat de wandeling een uurtje langer duurde dan gepland om rustig te genieten van de bezigheden van de Grote Bonte Specht.

Kenmerken
De Grote bonte specht (Dendrocopos major (Linnaeus, 1758)) is met een lengte van 20 tot 26 centimeter een vrij grote vogel, die bovenop zwart is en wit van onder. Hij heeft grote, ovale witte schoudervlekken en een rode anaalstreek. De ogen zijn bruinrood, de snavel en de poten zijn grijs. Het mannetje heeft een rode vlek op het achterhoofd, het vrouwtje heeft een geheel zwarte kruin. Juveniele vogels hebben een geheel rode kruin en een roze anaalstreek en lijken daardoor op de Middelste bonte specht. Vaak hebben jonge vogels nog gebandeerde schoudervlekken.
Voedsel
Hij voedt zich met insecten, vooral met de larven van kevers, die zich onder de bast van naaldbomen ingraven, maar hij eet ook noten, bessen en zaden van naaldbomen. Hij hakt vaak een gat in een boom om daar de dennenappel in vast te klemmen. Dit noemt men een spechtensmidse.

Vijanden
De grote bonte specht heeft een heel bijzondere vijand: de Halsbandparkiet – oorspronkelijk uit India maar als ontsnapte kooivogel nu onder andere gevestigd in Nederland - verjaagt de dieren uit hun nestholen. Er is echter nog geen bewijs dat de Halsbandparkiet negatieve invloed heeft op de populatie van de Grote bonte specht. De Grote bonte specht is de laatste jaren in aantal alleen maar toegenomen.


Voortplanting
De Grote bonte specht hakt zijn nest het liefst uit wat zachtere houtsoorten en begint een aantal verschillende gaten te hakken voor hij er een uitkiest om te nestelen. Nestkastjes hebben bij deze vogels geen nut omdat het maken van een nest een onderdeel is van het baltsgedrag. Het wijfje legt 4-6 witte eieren.
Verspreiding
Zijn verspreidingsgebied beslaat een groot deel van Europa en Noord-Aziƫ. De grote bonte specht broedt in alle soorten bos, maar ook in cultuurlandschap met boomgroepen, parken en tuinen, zelfs in grote steden. De Grote bonte specht is een vrij schuwe en voorzichtige vogel, maar hij bezoekt wel voedertafels, vetbollen en pindastrengen in tuinen.


Geluid
Roep luid, enkel ’kik’ of ’kiek’, bij verstoring herhaald. Trommelt vaker dan andere spechten op dood hout. (bron: Wikipedia)
Zwarte Specht - Grote Bonte Specht - Groen Specht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten