donderdag 2 juni 2011

Hemelvaart en dauwtrappen


Vanmorgen vroeg op om te dauwtrappen, ofwel de natuur in. Voor het echte dauwtrappen was ik eigenlijk al te laat, de zon was al op, maar de mist hing nog over het land en op het gras lag nog de dauw, evenals op de spinnenwebben.
Een stevige wandeling gemaakt rond Tienhoven, in totaal een kilometer of vijftien. Heerlijk om zo alleen rond te lopen en te genieten van de natuur, de vogels en de rust.

Onderweg kwam ik twee vrij dikke mensen tegen, die op een bankje zaten te luisteren naar de muziek van een Rietzanger. Foto gemaakt van de vogel en een praatje met die mensen. Ik sloot af met te zeggen, “ de natuur is mooi, maar het is wel een flinke wandeling hier naar toe. Maar ja, dat is goed voor de lijn.” Terwijl ik wegliep realiseerde ik mij, dat die mensen zich misschien wel aangesproken voelden. Sorry!
Hemelvaart
Op donderdag de veertigste dag na Pasen vieren christenen de hemelvaart ('Ascensionis Domini') van Jezus Christus. Het is de veertigste dag na zijn opstanding uit het graf en tien dagen voor Pinksteren (nederdaling van de Heilige Geest).
Zoals er veertig dagen zitten tussen Aswoensdag en Pasen, zo zitten er ook veertig dagen tussen Jezus' herrijzenis met Pasen en Hemelvaartsdag, toen hij zich volgens de bijbel voor het laatst aan zijn volgelingen toonde. In religieuze kringen wordt dit meestal alleen met een kerkdienst gevierd.
Dauwtrappen
Op Hemelvaartsdag gaan nog steeds veel mensen er vroeg op uit om dauw te trappen. Ze maken dan een wandeling of gaan een eindje fietsen. Dit voert terug op een gebruik uit een ver verleden. Mensen stonden toen op Hemelvaartsdag om drie uur 's nachts op, wandelden met hun blote voeten door het gras, dansten en zongen. Van dit ritueel zou een magische en genezende werking uitgaan. In sommige streken wordt de activiteit ook wel 'hemelvaren' genoemd. Dit zou volgens het volksgeloof magische krachten geven. Onder andere zou het ouderdom bestrijden en huidaandoeningen genezen. Zo zou het een prima middel tegen zomersproeten zijn.
Dauwtrappen wordt ook wel in verband gebracht met de processie die vroeger op Hemelvaartsmorgen plaatsvond. Deze herinnerde aan de tocht van Jezus naar de Olijfberg. In de negentiende eeuw trokken Amsterdammers in alle vroegte de stad uit om buiten te bivakkeren onder het genot van koek, rozijnen, krakelingen, vijgen en een 'cruycxken goed nats'. Er werd gedanst en gezongen. Het was wel de bedoeling om negen uur weer in de stad terug te zijn om de mis bij te wonen.
Pas later werd het de gewoonte om het als een plechtige ontmoeting met de natuur te zien en daarbij vooral te zwijgen. Iets wat nu ook weer 'uit de mode' begint te raken.
Dauwtrappen is tegenwoordig nog in verschillende varianten bekend, maar slechts weinigen lopen nog met blote voeten door het gras.
Er worden op verschillende plaatsen in het land natuurexcursies, fietstoertochten en wandelingen met dauwtrapontbijt georganiseerd. In Amsterdam is het nog lang traditie geweest om een vroege ochtendwandeling te maken en in Rotterdam moesten langslapers vroeger trakteren op zogenaamde hemelvaartsbollen, wat veel weg heeft van het Luilak-gebruik. (bron: Wereld  Feesten Almanak)
Tienhoven - Oostelijke Binnenpolder
Een mooi gebied, tussen de plassen en de weilanden, op de grens van Utrecht en Noord Holland.

2 opmerkingen:

  1. Dirk Koelewijn2 juni 2011 om 16:43

    Goed verhaal, boeiend om te lezen en te overdenken. Je bent een kanjer en ik ben blij dat ik je ken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Grappig om te lezen van die stevige mensen...
    Zeg ik tijdens de vakantie op Samos met mijn 1.82 en 74 kg dat het vliegtuig scheef gaat hangen als ik zo doorga met het eten van al dat griekse lekkers en de duitse taarten op het terras aan het haventje......(tegen 2 mensen die alle 2 zo'n 1.75 zijn en ruim over de 100 kg) Ook een "ahum, moment...

    BeantwoordenVerwijderen