woensdag 24 september 2014

Road Trains


Zaterdag 20 september 2014, zoals gebruikelijk vroeg op en vroeg de weg op van Charleville naar Dalby een afstand van ongeveer 500 kilometer. In het eerste stuk van de route nog te veel verkeerslachtoffers, kraaien en roofvogels.
Daarna werd het stil. Geen vogels meer, alleen maar regelmatig terugkerende wegwerkzaamheden. Goed dat de weg opgeknapt wordt, maar vervelend om iedere keer voor langere tijd stil te staan.
Daarnaast erg veel Roadtrains op de weg. Hier, voor de plaats Roma mogen ze maximaal 53 meter lang zijn (drie a vier grote aanhangers achter de truck.) Op de wegen na Roma mogen ze slechts 35 meter lang zijn (twee grote, of drie kleiner aanhangers). Maar alles moet ook over de weg en over lange afstanden. Soms is er na zo’n 200 kilometer pas een volgende benzinepomp. Vervoer over water is er niet en de trein wordt maar beperkt voor transport ingezet.
Vanzelfsprekend dat de Roadtrains niet in de stad mogen komen. Maar op die hele lange, bijna rechte wegen is het natuurlijk een ideaal vervoermiddel.
Voor een wereldrecord heeft er één Roadtrain met een lengte van 1000 meter, op één volle dieseltank tien kilometer gereden over een lange weg in het midden van Australië.
Maar de Roadtrains zijn geweldig om te zien. Groot, glimmend en veel power.
Het landschap verandert van een natuurlijke omgeving in agrarisch gebied met eindeloze graanvelden tot aan de horizon.Voor het vertrek zie ik bij het huisje nog twee kookaburra’s. Bij aankomst in Dably zie ik vlak bij het huisje eveneens twee kookaburra’s.
Wel bijzonder, 500 kilometer vanaf de eerste Mistletoebird mannetje, vind ik het Misteltoebird vrouwtje.Mistletoebird (vrouw)
Voor het eten nog een wandeling langs de rivier achter de camping. Leuke vogeltjes gezien en ook een prachtige leguaan, of iets wat daarop lijkt.

Een blog voor liefhebbers van zwaar transport en verkeer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten