maandag 22 september 2014

Dino


We hadden al een keertje Nimo op de blog, actief in het Great Barrier Reef en vandaag hadden we Dino. Woensdag 17 september 2014 staat in het teken van de dinosaurussen.
Ja, ook in Australië zijn fossielen gevonden van dinosaurussen. Van de week hebben we al een deel van een skelet gezien in Hughenden.
Vandaag op 150 kilometer van Winton, waarvan een gedeelte over een gravelweg, is een museum, waarvan de inhoud naast enkele fossielen bestaat uit een gedeelte van een heuvel, waarop honderden voetafdrukken van dinosaurussen zijn. 


gravelroad
De meesten van een klein soort, maar enkele afdrukken van een heel grote dinosaurus.
Om dit gedeelte van de heuvel is een gigantische moderne hal ter plaatse gebouwd, om verder slijtage van de afdrukken tegen te gaan. Door wind, regen en bezoekers die er toen nog over konden lopen, sleten de voetafdrukken. Tijdens de bouw is er ook nog een beetje schade aangebracht. Om de voetafdrukken te beschermen was er tijdens de bouw plastic over de heuvel gedaan. Maar ja, er kwam een bosbrand en het plastic smolt.  Voor 99% is het verwijderd.

Dino voetafdruk
Na de middag door naar de andere kant van Winton, waar ook een museum is met delen van de skeletten van dinosaurussen. 
Naast het museum is er ook een grote hal waar de gevonden skeletdelen worden schoongemaakt.
Een enorme klus. Met een klein elektrisch beiteltje worden de grote stukken steen vanaf het skelet gebeiteld, om vervolgens met een puntbeiteltje de laatste resten te verwijderen. Het gereedschap lijkt het meest op de boor van de tandarts.
Vervolgens wordt getracht met de gevonden onderdelen en de noodzakelijk kennis het skelet te reconstrueren. Er liggen nog genoeg onderdelen van dinosaurussen op de plank om de komende jaren nog voldoende werk te hebben. Weel bijzonder dat het werk gedaan wordt met behulp van vrijwilligers en dat het geheel een privé stichting is. Het veiligstellen van de gevonden delen is al een hele klus.
Op de vindplaats wordt een brok, bestaande uit steen, zand en botresten, als één geheel verpakt in aluminium, kranten en gips. Dit om later de delen makkelijker bij elkaar te brengen.


gevonden botten

zo zou het geweest kunnen zijn


Voor het eten nog langs een waterplaats, op zoek naar vogels. Niet veel soorten gezien, maar wel een prachtige bijeneter en de eerste drie grote kangoeroes. Maar goed op de dag hadden we al een aantal leuke soorten gespot. Op die plaats lag vrij veel oud ijzer. Van een local hoorden we dat de stad eerst hier was, maar dat bij regenval de stad iedere keer onder water liep. Ruimte genoeg, dus de stad mar verplaatst.

kangoeroes

oud roest in de avond zon

speciaal voor de familie
De maaltijd genuttigd in de pub en de dag afgesloten met een potje kaarten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten