vrijdag 29 juli 2011

De Kleine Zilverreiger

De Kleine Zilverreiger en de Blauwe Reiger
Vandaag druk geweest in en rond het huis, opruimen, stofzuigen, boodschapje doen en het oud papier naar Vleuten brengen voor de muziek.
Kleine Zilverreiger
Op de terugweg toch even een blik werpen bij de Haarrijnseplas. Ik was er al een tijdje niet meer geweest en verwachtte ook niet veel, tot mijn oog viel op een spierwitte vogel, kleiner dan de Blauwe Reiger. Dit moest wel de Kleine Zilverreiger zijn. Heel voorzichtig kon ik toch nog een paar foto’s maken. Tijdens het wegvliegen waren zijn gele tenen duidelijk zichtbaar, dus de waarneming klopte.
Bij en om de Haarrijnseplas zijn inmiddels zo’n 136 verschillende soorten vogels gezien. Vandaag liet voor het eerst de Kleine Zilverreiger zich zien.
De kleine zilverreiger (Egretta garzetta) is een witte vogel uit de familie der reigers. Het is een broedvogel in zeer klein, maar snel toenemend aantal.
Grote Zilverreiger
Ze hebben zwarte poten met gele tenen en een lange witte kuif (in de zomer). De kleine zilverreiger is 60 cm lang en heeft een spanwijdte van 1 meter. Hij lijkt erg op de grote zilverreiger, maar die is 30 cm groter (90 cm, spanwijdte 1,5 meter, zo groot als een blauwe reiger), heeft zwarte tenen en in de zomer is de snavel van de grote zilverreiger geel.
Volgens bronnen uit de 14de eeuw zou de kleine zilverreiger toen in Nederland voorkomen. In de 20ste eeuw was het tot 1980 een uiterst zeldzame vogel. Het eerste broedgeval was in 1979 in de Oostvaardersplassen. Een tweede broedpoging was in 1994 op Voorne. Daarna nam het aantal broedvogels snel toe. Volgens SOVON waren er in 2007 ca. 130 broedvogels op 14 verschillende locaties. Verder is de zilverreiger een doortrekker in zeer klein aantal en in nog kleiner aantal overwinteraar, vooral in Zeeland en de rest van het Deltagebied. (bron: Wikipedia)
De Reigers op een rijtje.

Kleine Zilverreiger
Grote Zilverreiger


Blauwe Reiger
Kwak

Purperreiger
Roerdomp
 
Koereiger (Australie)
 
Witwangreiger (Australie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten