zaterdag 30 juli 2011

De Putter

Putter
Vandaag een rustige dag, zo als gebruikelijk op de zaterdag, krantje lezen en dan samen wat boodschapjes doen, met als extra de kat en de cavia’s voeren.
Vanmiddag toch nog maar even naar de Groene Jonker. Maria van Antwerpen had de jonge Steltkluut en de Gele Kwikstaart en de Waterral nog niet (goed) op de foto kunnen zetten, dus maar als gids mee geweest. Overigens geen straf, ik geniet van de natuur in de Groene Jonker.
Het lukte om mooie foto’s te maken van de Kluut en de Kwik. De Waterral rende over het slik, ik was nog net op tijd, maar Maria miste het beestje.

Maar goed dit keer een andere vogel. De Putter. Een prachtig vogeltje, die meestal in groepjes al kwetterend rond vliegt. Vandaag een beetje geluk, een Putter haar meer interesse voor zijn eten dan voor mij, zodat ik hem of haar aardig op de foto kon zetten.
Putter
De Putter
De putter of distelvink (Carduelis carduelis) is een zangvogel van de familie der Vinkachtigen. Ze worden ongeveer 12 centimeter groot.
Het puttertje is vereeuwigd op een beroemd schilderij van Carel Fabritius en in het fluitconcert Opus 10 nr. 3 in D van Vivaldi.
De putter voedt zich met bessen, knoppen en zaden. Vaak zie je putters op distels zitten. De zaden van deze plant vormen een groot deel van zijn voedsel. Daarom wordt de putter vaak ook distelvink genoemd. In de winter vecht de putter bij voederhuisjes vaak met andere vogels. Alleen de jongen krijgen tijdens hun groei ook veel insecten. Deze bevatten de voor de groei zo belangrijke eiwitten.
Op het eerste gezicht zijn de man en pop qua uiterlijk identiek. Toch zijn er enkele kenmerken waaraan het geslacht te bepalen valt. Het masker van de pop stopt voor het oog, waar deze bij de man doorloopt tot halverwege of voorbij het oog. Daarnaast zijn de snor en de schouders van de man diepzwart, in tegenstelling tot de pop waar de kleur meer naar het bruin-grijs neigt. Vooral in het broedseizoen zijn het rode masker en de gele strepen in de vleugels van de man feller van kleur dan bij de pop. Desondanks kan het in sommige gevallen moeilijk blijven om het geslacht te bepalen. Een ander kenmerk is de zang. Bij putters is het mogelijk dat de pop af en toe ook zingt, echter is de zang minder mooi dan die van de man. De man laat wel regelmatig zijn zang horen.
Rennende Waterral

Geen opmerkingen:

Een reactie posten