woensdag 20 juli 2011

Vogels voeren

Huismussen
Het is dagelijks een feestje in de tuin. Een sneetje brood in stukjes op het terras en binnen de kortste keer is het een spektakel en gevecht van jewelste.
Gaai
De Huismussen vallen bijna letterlijke uit de struiken op het brood. Soms zo’n twintig mussen tegelijk en vervolgens volgt een vrolijk gekwetter en de jonkies krijgen ter plaatse de broodkorrels in de bek gestopt. De Turkse Tortels mogen van de mussen ook een stukje mee-eten, die worden getolereerd.
Even plotseling als ze gekomen zijn verdwijnen de mussen als de grote jongens zich komen melden. De Eksters en de Gaaien.
Ekster

De Eksters zijn de baas en stappen als directeuren rond en nemen ook geen genoegen met een stukje brood, nee de bek wordt zoveel mogelijk volgepropt om vervolgens, verderop op het dak rustig de buit te verdelen en op te eten. Onderling heerst er bij de Eksters ook een pikorde. Niet iedereen wordt zomaar toegelaten om mee te happen.
Of zou het gewoon egoïsme zijn, ik alles en jij niets.
Turkse Tortel
De Gaai is voorzichtiger. Kijkt eerst van een afstand de kat uit de boom. Als hij denkt dat het veilig is komt de Gaai naar beneden om snel een broodje te pikken en vervolgens weer snel te verdwijnen op weg naar zijn jong, die in de boom al zit te wachten.
De Gaai is wel, ondanks dat het net als de Ekster een rover is,  een hele mooie vogel om te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten