woensdag 13 juli 2011

De egels

twee egels
Ondanks dat het gisteren erg vroeg was. Rond vijf uur in de ochtend, in De Meern, om Edwin op te halen en naar Schiphol te brengen. Dat kan ik mijn zwangere dochter toch niet laten doen.
Bij het uitstappen kwam er veel herrie uit de lage struiken. Nadere inspectie leerde me, dat twee egels waarschijnlijk ruzie hadden of met iets ander bezig waren.
Niet geheel toevallig had ik natuurlijk mijn camera bij me. Maar moest wel de flits gebruiken om het tweetal vast te leggen.
De egel (Latijn: Erinaceus europaeus)
Egels leven al 50 miljoen jaar op aarde en voorgangers van de huidige soort zijn er al tussen de 15 en 20 miljoen jaar. Alle egels zijn zoolgangers met een tamelijk lange kop, spits en kegelvormig. Het kenmerk van een zoolganger is, dat hij bij het lopen met de volledige voetzool de grond raakt. De mens is daarentegen een halfzoolganger.
De egel heeft een dikke spierkap met een stekeldragende huid op zijn rug, die bij het oprollen zijn hele lijf verbergt. Dit oprollen doet hij door de spierkap als een zak over zijn lichaam samen te trekken, de pennen richten zich dan op. Zo wordt hij een stijve, stekelige bal. Een gezonde, volgroeide egel weegt tussen de 800 en 1200 gram, is 20 tot 30 cm lang en heeft een staartje van 2 tot 3,5 cm.
De snuit is net als het ondergedeelte behaard en de maximaal 9000 en gemiddeld ongeveer 6000 stekels van 1 à 2 cm lang, waarmee rug en kop zijn bedekt, bieden meestal bescherming genoeg. De egel kan zich namelijk zo tot een bal oprollen, dat er van kop en poten niets meer is te zien.
De natuurlijke leefomgeving van een egel is een bosrijk gebied. Ze kunnen zich daar goed verstoppen en nestmateriaal vinden. Tegenwoordig leven ze overal waar voedsel is en geschikte schuilplaatsen zijn. Het leefgebied van een mannetje is ongeveer 20-40 ha en dat van een vrouwtje 10-20 ha.
Een aantal keer per nacht is de egel actief, hij slaapt ongeveer 18 uur. De egel is niet de hele nacht actief. Zijn eerste actieve periode bij het vallen van de avond duurt zo'n 3 uur. Rond middernacht en tegen de ochtend gaat hij telkens nog eens voor enkele uren op pad. Per nacht kan hij zo gemakkelijke enkele kilometers afleggen. Egels in de natuur bereiken nog maar zelden de leeftijd van vier jaar. Egels zijn nuttige dieren. Zij eten veel voor ons schadelijke insecten en slakken. Ook zijn zij grote opruimers van aas, weggegooid voedsel en fruit. Op regenwormen zijn zij dol. (bron : www.egelopvang.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten