woensdag 6 juli 2011

Hoe doen ze het ?

Paring Oeverlibel
Op pad geweest voor de vogels, maar die lieten het nagenoeg afweten. Wel veel libellen en mijn oog viel op een parend stel. Hoe doen ze dat ? Wel duidelijk dat het mannetje de baas is. Even googlen  en je weet het.

Viervlek
De gewone oeverlibel, lengte is 30 tot 35 millimeter, de spanwijdte is 70 tot 80 mm. Mannetjes zijn blauw gekleurd met een zwarte achterlijfspunt en bruine beharing op het borststuk. Vrouwtjes zijn bruin met zwart met lichtere zijkanten van de flanken, jongere vrouwtjes zijn meer geel van kleur en worden later bruin.
De gewone oeverlibel komt in grote delen van Europa voor en is soms talrijk. In Nederland is de soort algemeen en kan in veel verschillende leefgebieden aangetroffen worden. De habitat bestaat uit stilstaande of zwak stromende wateren, zowel met veel waterplanten als grotere meren met weinig vegetatie. De libel zont graag op stenen bij het water, de paring vindt wel eens op de grond plaats, veel andere soorten doen dit in bomen of al vliegend boven het water. De libel is te zien van mei tot september. (bron Wikipedia)

Viervlek
Geslachtsrijpe mannetjes houden de wacht vanaf warme zitplaatsen langs de waterkant. Vaak zijn dit kale stukken grond, boomstronken, enz. Vanaf deze zitplaatsen maken ze vluchten laag over het water, waarbij andere mannetjes worden verjaagd en vrouwtjes worden gegrepen voor de paring. Het vrouwtje zet haar eitjes af door vliegend met de achterlijfspunt op het wateroppervlak te tikken. Het mannetje vliegt meestal dicht bij haar in de buurt, om concurrenten te verjagen. (bron Libellennet.nl)
Paring : de libellenmannen hebben een secundair geslachtsorgaan onder aan het achterlijf, vlak achter het borststuk. Voor de paring brengt het mannetje het sperma uit het primaire geslachtsorgaan over naar het secundaire. Het mannetje pakt het vrouwtje achter de kop beet met de achterlijfsaanhangsels (de tangen). Het vrouwtje kromt het achterlijf naar voren om het sperma van het mannetje over te nemen. Op deze wijze ontstaat het voor libellen karakteristieke paringsrad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten