donderdag 8 februari 2018

Wie ben ik ?

Leucistische Meerkoet

Krijg ik een berichtje van de wijkagent Leidsche Rijn, Jan-Michiel, dat er een afwijkende Meerkoet in zijn wijk woont. Ja, Jan-Michiel weet wat er in de wijk leeft. Op de fiets doorkruist hij dagelijks zijn wijk.
Daarnaast weet hij, dat ik iets heb met vogels. Toch leuk dat hij deze bijzondere bewoner meldt.
Dus op pad, opzoek naar deze vreemde vogel en op de aangegeven locatie drijft hij of zij.

Kop kwijt

Normaal is de Meerkoet helemaal zwart op zijn snavel na. Maar deze mist grotendeels deze kleur zwarte kleur in zijn veren. Nu komt het wel meer voor dat een vogel één of enkele witte veren heeft, maar zoveel als deze Meerkoet, is toch wel een zeldzaamheid.

Samen met een 'normale' 
LEUCISTISCHE VOGELS
De afwijkende vogels leiden allemaal aan de pigmentafwijking genaamd leucisme. Deze aandoening komt voor bij alle dieren.

Leucistische Meerkoet
Melanine.
De kleuring van de veren bij dieren wordt veroorzaakt door melanine. Dit is het natuurlijke pigment van het lichaam. Bij dieren met leucisme wordt melanine wel aangemaakt en is het pigment dus wel aanwezig. Het komt alleen niet tot uiting in de veren door een gemis aan bepaalde eiwitten. Het gevolg van deze erfelijke aandoening zijn kleurloze (witte) veren.
Kenmerkend is dat elke veer of geheel gekleurd of geheel wit is. Voor de helft gekleurde veren duiden meestal op een slechte conditie van de vogel tijdens de veergroei of een te éénzijdig voedingspatroon.


Verschil met albinisme.
Ten gevolge van leucisme komen er ook geheel witte dieren voor. Deze hebben in tegenstelling tot albinisme hun normale kleur ogen, snavels en poten. Albinistische dieren hebben rode ogen. Hierbij komt dat leucistische dieren geen verhoogde gevoeligheid hebben voor zonlicht. Ook zijn ze vaak erg agressief tegenover de 'normaal gekleurde' dieren. Hierdoor kunnen deze in tegenstelling tot albino dieren, goed overleven in het wild, zolang de lichte kleur het leven niet moeilijker maakt. Het tegenovergestelde van albinisme bestaat ook, namelijk melanisme, deze dieren zijn geheel zwart. (bron: vroege vogels)

Leucistische Meerkoet

4 opmerkingen:

 1. Relaties zijn belangrijk in het leven he Huib?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zeker Peter. In deze de alom bekende wijk agent Jan-Michiel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je niet beter wist, zou je denken dat hij een emmer witkalk over zich heen heeft gekregen!
  Leuk dat je er een blog van hebt gemaakt, bijzonder fenomeen!
  groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hé wat apart zeg. Bij een Meerkoet nog wel. Niet eerder gezien bij deze soort. Wel merel en kauw maar volgens mij komt dat best vaak voor.
  Leuk om te zien Huib, eigenlijk vind ik het wel een soort mooi zelfs.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen