woensdag 31 december 2014

Een Koereiger in de polder

Koereiger
Zo, aan het eind van het jaar toch nog een vogel blogje. Dit keer over de Koereiger.
Overigens mijn eerste keer na de vakantie dat er weer eens gevogeld werd.

het reigertje
Deze reigersoort werd van de week gezien in de polder van Waverveen en Maria wilde wel een poging wagen om het beestje terug te vinden. Dus op na Waverveen. De Koereiger zat niet op zijn stek, maar een weiland verder op, aan de andere kant van het water.
Met enig geluk besloot het beestje toch weer terug te keren naar de geregistreerde locatie.


Is de Koereiger dan zo bijzonder ? Voor onze provincie wel, soms worden zo hier en daar enkele exemplaren gezien. Vandaar dat de Koereiger dan ook op de rode lijst staat. Niet vet rood, maar toch wel vermeldingswaard als hij gezien wordt.

Koereigers, Queensland, Australie
Tijdens de vakantie dit jaar, in het noorden van Australiƫ, veel Koereigers gezien, zowel tussen de koeien als op de net geoogste suikerplantages.
Tussen de koeien, voor de insecten die tussen het groen tevoorschijn komen.
Op het veld voor de muizen.

Koereiger
Vandaag liep de Koereiger tussen de schapen. En deed zich te goed aan een flinke muis.

Verder was het toch wel weer leuk om door de polder te rijden. Een echt Hollands landschap met weilanden, sloten en heel veel ganzen, reigers en eendjes.
Een van de zeldzamere reigersoorten in ons land is de koereiger. De aantallen lijken de laatste jaren wel toe te nemen en in 1998 werd er zelfs voor het eerst met zekerheid gebroed in de Wieden (Drenthe). Koereigers zijn veel minder dan andere reigers gebonden aan water. Je treft ze dan ook veel meer aan in weilanden waar ze zich te goed doen aan insecten die door koeien, paarden of schapen tijdens het lopen worden opgepest. Soms lopen ze zelfs letterlijk tussen de poten van een koe of de benen van een paard omdat daar de lekkerste hapjes te vinden zijn. Ook liften ze graag op de rug van een schaap of koe mee. (bron vogelbescherming)

1 opmerking:

  1. Heel erg leuk! Het was ook heel geslaagd vanmiddag! Mooie foto's en mooie sfeer van het landschap. Grappig dat Marianne ik en jij vandaag een Koereiger-blogje hebben gemaakt en allemaal net iets anders!
    Groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen