zaterdag 27 december 2014

De pastoor is jarig

Pastoor Ton Huitink
Nu is dat niet zo bijzonder, er zal iedere dag wel een pastoor jarig zijn.
Maar als pastoor Ton Huitink zijn verjaardag viert met een orgelconcert in de Heilige Nicolaaskerk in Baarn en dit aankondigt op Facebook is dat wel bijzonder.
Ton Huitink ken ik vanuit Utrecht, waar hij twintig jaar een collega is geweest bij de gemeentepolitie Utrecht. Daarnaast is Ton zanger geweest bij ons Utrechts Politie Mannenkoor Excelsior.

het Verschueren kerkorgel
Voldoende redenen om door de natte sneeuw, op de 3e kerstdag, richting de Nicolaaskerk te Baarn te gaan en Ton te feliciteren met zijn 57ste verjaardag. 
Daarnaast een halve afspraak met hem gemaakt dat het toch wel heel leuk zou zijn om in het voorjaar een keer met het politiekoor op te treden in zijn kerk.

Ton stelt de organist voor

Gert, de organist geeft uitleg over het concert
Voor het orgelconcert had Ton Huitink, Gert van Hoef uitgenodigd. 
Om het geluid, een beeld te geven, waren er voor in de kerk twee TV schermen geplaatst waarop de hand- en voetbewegingen van de organist zichtbaar werden. Toch wel knap om zo’n orgel met handen en voeten tegelijk te bedienen.


Gert van Hoef speelde achtereenvolgens: Abba Vader, Eens als de bazuinen klinken, Symfonie nr 6, Op 42 deel 2, Pirates of the Carribean, Hope, Dance macabre, Toccata psalm 146, Finlandia, Heer U bent mijn leven, Erbarm Dich Mein.

een volle kerk

De Nicolaaskerk is gesitueerd in Baarn, tussen Hilversum en Amersfoort en behoort tot de HH. Martha en Mariaparochie, die weer behoort tot het aartsbisdom Utrecht. Ook uit omliggende plaatsen komen mensen naar deze kerk.
Het 'kleine kathedraaltje' is ons kerkgebouw. Het stamt uit 1905, is een voorbeeld van neogotiek en telt 674 zitplaatsen. Het is gemeentelijk monument.
In 1967 werd het orgel vervangen door het huidige orgel. Dit neobarokke orgel is gebouwd door de firma Verschueren te Heythuysen. ( bron website Nicolaaskerk)

Anton Johan Huitink werd geboren op 27 december 1957 in Semarang (Indonesië).Nadat hij aanvankelijk aan zijn vroege roeping gehoor had gegeven, heeft hij ruim twintig jaar bij de politie gewerkt. Ten slotte heeft hij alsnog met hart en ziel zijn roeping gevolgd. Tot priester gewijd door zijne eminentie Adrianus kardinaal Simonis op 1 juni 2002. Als pastoor aangesteld in de Nicolaasparochie per 1 mei 2010.
Het priesterschap beschouw ik als een genade die mij is toegevallen en waar ik iedere dag veel vreugde en voldoening in beleef. Christus en zijn Kerk dienen is voor mij een belangrijk adagium. Mijn devies luidt dan ook: Fiat voluntas Tua (Uw wil geschiede). Inmiddels heeft de bisschop mij verschillende malen geconfronteerd met de concrete uitwerking van dit devies door mij in acht jaar tijd driemaal te verplaatsen. Van Zwolle naar de Achterhoek en nu naar het Eemlandse. Tot op heden kan ik niet anders zeggen dan dat ik daar geen nadelige gevolgen van heb ondervonden, integendeel. Het heeft mij geestelijk verrijkt. De Kerk van Christus is overal, ik mag gaan waar Hij mij zendt. (bron website Nicolaaskerk)


Gert van Hoef is op 17 juni 1994 geboren in Barneveld. Pas op 13 jarige leeftijd ontdekte hij het orgel en ontving hij zijn eerste orgellessen van zijn opa die hem wegwijs maakte op het instrument. In januari 2010 ontving hij zijn eerste orgelles bij de bekende Voorthuizense concertorganist Evert van de Veen. In de anderhalf jaar dat hij les kreeg van Evert van de Veen kwam zijn muzikaliteit tot grote bloei en ontwikkelde hij zijn repertoire zowel in de breedte als in de diepte. In deze periode werd Gert reeds regelmatig gevraagd voor optredens en concerten in het gehele land. Zelfs vanuit het buitenland toonde men belangstelling voor de jonge organist. Dit zal mede zijn bereikt door de vele filmpjes die Gert op Youtube plaatste vanaf het prille begin van zijn muzikale carrière.
Sinds september 2011 kreeg Gert orgelles van de Amersfoortse organist Herman van Vliet, die hem voorbereidde op zijn conservatoriumstudie.
Sinds december 2011 is Gert vaste organist van de Emined orgeltoonzaal in De Punt in Voorthuizen.

Studeert sinds september 2013 hoofdvak orgel bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij krijgt zijn orgellessen in de Westerkerk te Amsterdam. Als bijvak krijgt Gert pianolessen van Katy Satur. Ook hebben twee jaar lang privélessen muziektheorie door de Nederlands/Italiaanse operadirigent Giacomo Formentini zijn vruchten afgeworpen, daar Gert al in zijn eerste jaar examen kon doen in het vak Solfège leerjaar 1 en 2 met als eindcijfer een 9.8. Op dit moment krijgt Gert nog steeds lessen van deze dirigent, om zich in de breedte te ontwikkelen, zoals koordirectie en muziekgeschiedenis. (bron: gertvanhoef.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten