vrijdag 4 december 2015

Ergens op de plas drijft een Fuutje

Roodhalsfuut (rustkleed)
{klik op de foto voor groter formaat}
Volgens informatie zijn er weer diverse leuke soorten gezien op de Loenderveense Plas. 

Tafeleenden, Nonnetjes, Brilduikers, Rozestekelstaarten en natuurlijk Kuifeenden en Futen.
Maar er is ook een Roodhalsfuut gezien en mogelijk een Zaagbek.
Samen met Maria op pad. 

Direct aan het begin van de plas drijven er Kuifeenden, Tafeleenden en de Rozestekelstaarten. Eigenlijk geen plaats om te stoppen, maar toch even snel een paar foto’s genomen.


Rozestekelstaart

Tafeleend & Kuifeend

Tafeleend - man

Fuut
Verderop speuren we de plas af en in de verte zwemt een Nonnetje. Af en toe komt het beestje maar even boven de golven uit. Dichterbij komt hij ook net. 

Nonnetje (zoekplaatje)


Dus niet meer dan een aardig zoekplaatje.

De Brilduikers zien we wel langs de kant, maar ze zijn zo schuw dat ze snel wegzwemmen richting het grote water.
Brilduiker man
De informatie klopt dus, alleen het roodhalsje missen we nog. Maria kijkt alle Futen af opzoek naar de afwijkende Fuut. Misschien wel naar de bekende speld in de hooiberg. Een grote wijde plas met heel veel slapende en zwemmende vogels.

Roodhalsfuut
 


Maar met heel veel geluk komt de Roodhalsfuut in beeld en komt hij zelfs onze richting op zwemmen. Knap speurwerk van Maria en vervolgens rustig afwachten tot hij dichterbij komt. Maria komt niet verder dan een bewijsplaatje. Tijdens een val vorige week werkt de grote lens niet meer.
Roodhalsfuut
De Zaagbek niet gezien, maar van de week ging een Grote Zaagbek in de Lek er als een haas vandoor. Dus die nu maar een plekje gegeven. 

Grote Zaagbek

1 opmerking:

  1. Het was een leuke zoektocht met succes! De foto's van de Roodhalsfuut zijn prachtig! De Rosse Stekelstaarten grappig en doen hun naam eer aan.De Grote zaagbek is een leuke afsluiter!.

    BeantwoordenVerwijderen