donderdag 10 december 2015

Uilen in het veld.

velduil
{klik op de foto voor een groter formaat}
Je zou ook kunnen zeggen dat er Velduilen zijn in de weilanden langs de Hollandse Kade in Kockengen.

Hollandse Kade - Kockengen
Het is fris, maar het zonnetje schijnt en bij het zien van de Velduilen wordt de kou helemaal vergeten.
Keer op keer hebben we uitgekeken naar Velduilen in de polders bij Eemnes. Het lukte een keertje om een Velduil op een paaltje te zien zitten. En toch moesten er meerdere uilen zitten.


Dit keer langs de Hollandse Kade. Al snel komen we op zeker vier Velduilen, die aan beide zijde van het fietspad zitten, foerageren, spelen met elkaar en al dan niet verstopt zitten tussen het gras.
Echt dichtbij komen ze niet, dus de foto’s zijn gewoon wat sfeer plaatjes. Maar het was genieten, samen met nog enkele vogelaars.


Wat een grappige uil is deze Velduil. Als je ze ziet vliegen zijn het net koplampen van een auto uit de jaren vijftig.Velduil
Velduilen zijn zeldzame grondbroeders van ruige terreinen met open plekken, zoals duinvalleien, rietmoerassen en hoogvenen. Het voedsel bestaat grotendeels uit woelmuizen (vooral veldmuizen). Daarnaast worden andere muizen en vogels gegeten. Velduilen zijn echte zwervers die zelfs afgelegen eilanden weten te bereiken. In Nederland geboren velduilen trekken soms weg tot in noordelijk Scandinavië en Rusland, maar andere blijven binnen de landsgrenzen.
Deels overdag actief en het is prachtig schouwspel om een velduil te zien jagen. Velduilen hebben lange en tamelijk spitse vleugels en felgele ogen. Zit vaak op de grond. Tijdens het baltsen vliegen velduilen hoog de lucht in en klappen met hun vleugels beneden het lichaam. De vlucht is veerkrachtig en schommelend met roeiende vleugelslagen en stijf gehouden vleugels. Verenkleed is licht geelbruin, beigewit en zwaar gestreept en lijkt daarmee qua kleed het meest op een ransuil. In vlucht is een velduil te onderscheiden van een ransuil door de witte vleugelachterrand, geheel zwarte vleugelpunten en lichte buik.

Velduilen hebben vrijwel overal te maken met het verdwijnen van lage, woelmuisrijke vegetaties en daardoor verminderde beschikbaarheid van voedsel. In de duinen en op de Waddeneilanden kampen velduilen met verruiging, waardoor beschikbaarheid van woelmuizen afneemt. Een te hoge begrazingdruk door runderen speelt hier een rol. Laagveenmoeras, heide en hoogveen zijn veelal ongeschikt geworden door verbossing en verdroging. Bouwlanden zijn ongeschikt, tenzij op akkers worden braak gelegd en in het najaar muizenrijke stoppelvelden niet worden omgeploegd . Grasland worden te intensief gebruikt, door graslandverbetering verdwijnen veldmuisrijke situaties. In een groot deel van Noordwest-Europa zijn velduilen verdwenen, waardoor rekrutering steeds moeilijker wordt. Vermoedelijk is gebrek aan rust plaatselijk ook nadelig voor velduilen. (bron : vogelbescherming)

ik ben niet bang


verstoppertje

de zon gaat onder als we weggaan

3 opmerkingen:

 1. Velduilen zien is cool!
  Leuke sfeerplaten.
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. sowas zu beobachten ist ein tolles Erlebnis, gerade Eulen und Käuze haben eine unglaubliche Anziehungskraft.
  Mein Kauzbrojekt hat immer noch keinen Erfolg, dann schau ich mir die Eulen bei dir an..:-))
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke serie Huib. Echt vet dat ze daar met 5 zitten al een tijdje. De foto van de uil naast de Knobbelzwaan is wel erg grappig.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen