zaterdag 9 juni 2012

De Brabantse Biesbosch


Het vliegt, kwettert, jaagt en zingt om je heen van de vogels.
Donderdag op de koffie bij mijn broer in Werkendam. Lange tijd geleden dat we er geweest zijn.
 En nu we toch in Werkendam zijn besluiten we om richting de Brabantse Biesbosch te rijden, enkele kilometers verderop. Er wordt druk gewerkt bij het begin van de Bandijk. Dijken en wegen worden aan- of omgelegd, huizen afgebroken en grote machines staan midden in het bietenveld. Rijdend tussen dit werkverkeer scheren er twee Bruine Kiekendieven vlak voor ons langs.
Koekoek
Het is bewolkt, zelfs een aantal donkere wolken trekken over, maar tussen de wolken door schijnt af en toe de zon en het blijft droog. Heerlijk weer om te wandelen en te kijken en te luisteren. Ik erger aan mijn kennis van vogelgeluiden. Overal klinkt de zang en roep van de vogels. Maar van slechts enkele kan ik de soort thuis brengen en ze zitten vaak te diep in het groen om ze te zien of vliegen razendsnel van de ene boom naar de andere.
Roerdomp
We beginnen bij het eerste plasje en het daar naastgelegen struikgewas. Een prachtige plek voor de kleine vogeltjes. Ze vliegen af- en aan met de bekjes vol insecten. Ze terug vinden tussen het struikgewas is natuurlijk versie twee. Maar goed soms lukte het. Maar ook zonder een  foto is het genieten.


De Koekoek roept zijn naam en komt zowaar in beeld. Meestal hoor ik hem alleen maar in de verte. Maar nu komt hij in het zicht en vliegt voor de camera langs, even later gevolgd door een Roerdomp, die ook even langs vliegt.

Braamsluiper
Rietzanger
Tuinfluiter
Als we in de lucht kijken zien we een Zeearend hoog boven ons cirkelen. Met zijn vleugelwijdte van twee meter, is hij goed zichtbaar, maar blijft nog klein op de foto. Indrukwekkend zo’n gigant in de lucht. Een nieuwe soort voor mij. De foto's op waarneming zijn (09.06.12) al 300 keer bekeken. Ben eigenlijk wel benieuwd wat zijn prooi was. Een jonge reiger ?
Zeearend
Verderop loopt de Lepelaar te foerageren en zingt de Kleine Karekiet uit volle borst. Kortom het was weer genieten van de natuur in de Brabantse Biesbosch. Tot heel laat in de avond bezig geweest om de foto’s uit te zoeken en op waarneming.nl te zetten.

Kleine Karekiet
Lepelaar
Rietzanger1 opmerking:

  1. Whow! Op één dag de Koekoek, de Roerdomp en de Zeearend (vliegende deur) zien is wel helemaal TOP!
    De kleine vogeltjes ook niet mis vooral de Braamsluiper.
    groet,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen