zaterdag 25 juni 2016

Veilig onderdak

Politiebureau Utrecht West,  Marco Pololaan
Je kan ook zeggen onder het dak en op de lamp van het politiebureau Marco Polo.
(terwijl de Scholeksters veilig op het dak zitten van het politiebureau Leidsche Rijn)


Tijdens de vergadering van de muziekcommissie van het Utrechts Politie Mannenkoor EXCELSIOR op vrijdag 13 mei 2016, waar de muziekkeuzes werden gemaakt voor de komende concerten, riep Michel de Valk, de dirigent van het koor ineens “ Er zitten Tortels voor het raam “

.
En inderdaad, vlak voor het raam op de buitenlamp, onder het dak is een nest van de Turkse Tortel. Moeder of vader is de al flink grote jongen aan het voeden. Geen camera bij me en dus geen foto’s.
De week er na camera mee, maar het nest is leeg en de jongen Tortels zijn uitgevlogen. 


Ik blijf het nest controleren en zie de tortel weer op de lamp zitten. Een tweede leg.
Vandaag, 24 juni 2016, de camera mee, en ja hoor. Moeder of vader kwam op het nest en de twee jonge tortels werden uitgebreid gevoerd.


Moeder of vader schokte even met haar lichaam en daarna ging de bek open en propten de jonge tortels hun snavel in de bek van de ouder, om vervolgens de krop leeg te drinken of te eten.


Leuk omdat zo van dichtbij te kunnen zien. En nu weet ik waar de term duivenmelker vandaan komt. Ook begrijp ik dat ze maar een legsel hebben van twee eieren. Het lijkt mij vreselijk moeilijk om vier van de snavels tegelijk in je bek te hebben.


Volgens de info van de Vogelbescherming hebben ze wel vijf legsels per jaar, dus regelmatig even blijven kijken of de jonge al zijn uitgevlogen en of er al weer een nieuw legsel in het nest ligt.

TURKSE TORTEL
In 1900 broedde de turkse tortel alleen in Turkije. Tot aan de jaren '30 verspreidde de turkse tortel zich over de Balkan en tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog had de soort het grootste deel van Europa aan zijn areaal toegevoegd; de Nederlandse grens was bijna bereikt. In 1950 werd het eerste Nederlandse broedgeval gemeld, inmiddels heeft de soort geheel Europa veroverd, met uitzondering van Noord-Scandinavië en IJsland.
Voor 1950 broedden er geen turkse tortels in Nederland. Het is nauwelijks voor te stellen hoe snel de uitbreiding van deze hoogproductieve broeder zich heeft voltrokken. Dat komt doordat turkse tortels tot wel 5 broedsels per jaar groot kunnen brengen. De jongen uit het eerste legsel doen een paar maanden later zelf al weer mee aan het voortplanting. Er zijn weinig of geen vogels die zich zo snel kunnen vermenigvuldigen
Voedsel
• Volwassen Turkse tortels eten graag graan en andere zaden, maar soms ook torretjes, rupsen en vruchten.
• Jonge Turkse tortels worden de eerste 4 tot 5 dagen gevoerd met kropmelk (duivenmelk). Dit is een voedselrijke (proteïnen en vetten ) vloeistof die beide ouders in hun krop produceren.  De ouders zijn hierdoor niet belast met het vinden van insecten voor hun kroost en kan de broedtijd een langere tijd in beslag nemen.
• Na enkele dagen gaan de jongen over op vast voedsel, dat de ouders eerst weken in hun krop.
Nestgelegenheid
• Turkse tortels broeden in de vrije natuur meestal dicht tegen de stam van een boom (vooral coniferen) of struik.
• Het nest is simpel en slordig en bestaat uit losjes in elkaar gestoken takjes.
• In de stad zijn Turkse tortels niet kieskeurig. Ze broeden niet alleen in bomen en struiken maar bijvoorbeeld ook op luifels, rolluiken en verkeerslichten.
Broedseizoen
• Broedt het hele jaar door, tot wel 5 legsels per jaar.
• Per broedsel 1 tot 2 eieren.
• Broedduur 14 tot 18 dagen.
• Jongen vliegen na 2 weken uit.

Bijzonderheden
• Turkse tortels zijn een symbool voor liefde. Je ziet Turkse tortels namelijk bijna altijd in paartjes, de vogels zijn bijzonder trouw aan elkaar. Als een verliefd stel draaien ze om elkaar heen. Echte tortelduifjes!
• Anders dan veel andere vogels kan een Turkse tortel met zijn snavel water opzuigen.
• Net als veel andere duivensoorten broeden Turkse tortels het hele jaar door. Dankzij de kropmelk kunnen zij hun jongen altijd voeden, ook in jaargetijden met nauwelijks insecten.
• De Turkse tortel komt sinds 1950 als broedvogel in Nederland voor.
• De afgelopen 20 jaar lijkt de opmars van de Turkse tortel te stabiliseren en zelfs in aantal af te nemen.
• Om hun jongen te beschermen jagen de ouders eksters en gaaien weg bij hun nest. Jonge tortelduiven krijgen duivenmelk als voedsel. Dit is rijk aan proteïnen en vetten en wordt geproduceerd in de krop. Beide ouders produceren dit de eerste 4-5 dagen. De ouders zijn hierdoor niet belast met het vinden van insecten voor hun kroost en kan de broedtijd een langere tijd in beslag nemen. Na enkele dagen gaan de jongen over op vast voedsel, wat de ouders eerst weken in hun krop. Jongen van januari of februari kunnen al aan het einde van datzelfde jaar zelf aan het broeden slaan.

UPDATE 01-07-2016
Het gaat goed met de Torteltjes. Ze zijn goed gegroeid in en week tijd.Geen opmerkingen:

Een reactie posten