vrijdag 3 juni 2016

Het Zanglijstertje, dat toch een Grote Lijster werd.

Grote Lijster
Donderdagmorgen met Tijs bij de Toevlucht, de vogel- en zoogdieren opvang in Amsterdam.
Niet de eerste keer dat ik met Tijs daar kom. De meeste vogels die daar binnenkomen voor herstel, krijgen voordat ze weer van hun vrijheid mogen genieten een ring mee van Tijs.


Soms zijn dat Blauwe Reigers en dan weer een roofvogeltje of een aantal Spreeuwen.Buizerd
Vandaag werd er gestart met het ringen van twee Buizerds. Wat hebben die beesten een klauwen en een scherpe snavel. 
Nu heb ik daar geen last van omdat mijn taak is het noteren van  ringnummers, soorten, maten en bijzonderheden. De klauwen ontwijken is een taak voor de ringer, Tijs dus.
De meetlat voor de vleugellengte is dan ook van een ander formaat dan die voor een winterkoninkje.

De Buizerd is een prachtige vogel, roepend en zwevend hoog in de lucht en hoort niet in een kooi. Nu is dat ook niet de bedoeling en zo gauw als ze weer geheel hersteld zijn, mogen ook deze twee weer van hun vrijheid genieten.

Spreeuw
Door naar de volgende kooi waar een aantal Spreeuwen zitten te krijsen. Het kost enige inspanning om alle Spreeuwen te vangen, waarna ook deze geringd worden. Om de tijd zo kort mogelijk te houden, worden niet alles gemeten. Het is voor de Spreeuwen beter om zo snel mogelijk terug te zijn in de grote kooi. Belang van de vogels is nummer één.
Dit blijkt ook uit de opmerking van een medewerkster van De Toevlucht. Op de vraag of de spreeuwen direct vrijgelaten mochten worden, antwoordde ze dat ze beter eerst nog even terug konden in de kooi om voor de vrijlating eerst nog even te genieten van een goede maaltijd.

Grote Lijster
Bijzonder was de Grote Lijster. Als piepklein kuikentje was het vogeltje afgegeven bij de opvang. Zo klein, dat nog niet te zien was of het een Zanglijster of Grote Lijster zou worden.
Vakkundig groot gebracht en uitgegroeid tot een bijna volwassen Grote Lijster.

Grote Lijster 


Een Grote Lijster kom je niet dagelijks tegen in de natuur. Voor Tijs dan ook de eerste keer dat hij deze soort kon ringen.

Tot slot kregen ook nog enkele jonge Scholeksters een ring om. 

Scholekster

Volgend keer, als ze aangesterkt zijn, enkele uilskuikens een ringetje.

2 opmerkingen:

  1. Heel bijzonder een kleine grote lijster en het jonge scholekstertje komt al aardig op kleur. Maar die buizerd is toch wel erg indrukwekkend hoor, wat een beest! Het is weer een interessant verslag.
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen