woensdag 8 juni 2016

Twee pullen en twaalf boertjes

Kievit pulletje
Volgens de deskundigen van de weidevogelgroep zou het zo maar kunnen zijn, dat er deze week een aantal eieren van Kieviten in het maisveld, uit zouden kunnen komen. Er is een techniek om dit te berekenen.

Gezond bezig in de buitenlucht
Dus op woensdagmorgen samen met Tijs richting Amstelveen, waar we opgevangen werden om samen de nesten te controleren. 
De trukendoos daarvoor is als volgt:
In de buurt van de nesten staan stokjes als markering en daarnaast is er een App. waar op de nesten met een nummering worden aangegeven. 

Kievitsnest
Verder is het gewoon even flink wandelen tussen de jonge maisplantjes door en de nesten nakijken.
Jammer bij een aantal nesten waren één of meerdere eieren verdwenen. Ofwel de kraaien zijn aan het roven geweest en zijn er met een aantal eieren vandoor gegaan.Uiteindelijk werd er toch nog een nest gevonden met twee pulletjes, die nu geringd rond lopen in het veld. Ik vond het wel leuk, dat ikzelf nog een nieuw nest ontdekte met twee eieren en dat terwijl er al meer dan vijftig nesten in hun database staan.

even een fotootje maken


zie het pulletje lopen ?

Nu werd toevallig vandaag bekend gemaakt dat er weer een nieuw melksoort op de markt komt. De Weide-weelde melk. Melk afkomstig van boeren, die naast een variatie van vegetatie op het land ook later maaien om rekening te houden met de nesten en jonge vogels. De boeren krijgen daarvoor van iedere liter melk één cent.
Nu heb ik het niet op al die moderne benamingen als biologisch, goedleven vlees, weidemelk.
Maar ja,  ook deze agrariër, die mais verbouwd op zijn land, houdt rekening met de kievitnesten op zijn land. Tijdens het ploegen, zaaien, bemesten, onkruid wieden wordt er netjes om de nesten heen gewerkt. Dit kost best wel extra tijd en het zou goed zijn als dat ook beloond zou worden.

Wat komen jullie doen ??
Op weg naar huis passeren we een weiland vol met roze balen gedroogd gras. Heel opvallend en bijzonder. Zou die boer uit de kast gekomen zijn, of is het zwarte plastic gewoon op ?
Nee, ze zijn in het roze verpakt voor een actie voor Pink Ribbon.


Door naar de boer om de spreeuwkasten te controleren. Dat is zo gedaan. Het meeste werk is het slepen met de ladder. De kasten waren leeg en de spreeuwen keken vanaf het dak toe, waarom Tijs zich zo druk maakte.
In de stal waren wel enkele nestjes gebouwd door de Boerenzwaluwen. Een controle leverde in ieder geval een nest van vijf nog erg jonge zwaluwen op en een nest met zeven grote jonge boerenzwaluwen.


Boerenzwaluw

Goed zichtbaar, de groei van de vleugel- en de staartveren
Na het ringen werden de vogeltjes weer teruggezet in het nest. Ook hier een klein trucje. Zorg dat alle vogels tegelijk in het nest zitten, of zorg dat ze er niet tussentijds uitkunnen. Als iedereen weer in het nest zit, is de situatie weer normaal en vinden ze hun eigen plekje weer.Zo groot en dan toch nog met 6 broertjes en zusjes in een nestje passen
Maar wat als je met moeite zeven boerenzwaluwen, die al goed kunnen vliegen, heb teruggezet in het nest ? Gewoon, binnen enkele seconden zitten ze samen op het dak van de boerderij. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten