vrijdag 1 april 2016

Van blauw naar oranje

Blauwborst
(klik op de foto's voor een groter formaat)
Een inmiddels herkenbaar mailtje. “Besten, ik ben van plan………”
Natuurlijk Tijs, als het even kan maken we tijd vrij om mee te gaan de natuur in. Om een hand toe te steken bij het opzetten en afbreken van de netten, maar ook om te genieten van de natuur en de vogels.
de zandbak Haarrijnseplas

Maurice en de blauwborst
Niet iedereen geniet trouwens van de vogels en vogelaars. Een man met hond, de uitgezochte locatie wordt ook veel gebruikt om de hond los te laten rennen, klaagde over de vele vogelaars in zijn gebied. Soms lopen er nu wel vijftien vogelaars.
kleine plevier

Ik denk er het mijne van en vind dat de honden daar niet thuis horen, zeker niet los en in het broedseizoen. In het gebied zitten onder meer steltlopertjes, kwikstaarten, fazanten, die echt last hebben van de loslopende honden.

Maar goed, de keuze viel dit keer op de zandbak van de Haarrijnseplas. Een heel bijzonder gebied met zand, plasjes en struikjes. Een mooie plek om rond te lopen, alleen de wind was een beetje een spelbreker voor de geplande actie.

ringersgreep

meten

kijken  naar de vogels in de zandbak

met gevoel voor de natuur

niet alleen zijn borst valt op, ook zijn staart is prachtig

wat een vlakte
De vogels die zich meldde voor een ringetje zijn sinds een week terug uit het verre buitenland en zijn een genot om te horen zingen en te zien boven op een rietstengel of tak. 
De Blauwborst. Prachtig met zijn blauwe borst en zijn bruin/oranje staartveren. 

Blauwborst

De blauwborsten krijgen de volledige aandacht van de ringers
Kijk en luister, fietsend of lopend langs de Haarrijnseplas goed om je heen en gegarandeerd dat je zo’n  blauw borst luidruchtig ziet zingen ergens op een rietpluim of in een boom.Maar is meer in de natuur dan vogels. Het is altijd een feestje om het oranje zonnetje te zien ondergaan achter de Haarrijnseplas. En dat feestje krijg je er gratis bij. 2 opmerkingen:

 1. Fantastische blog met mooie foto's,
  fantastische vangst, wow, een blauwborst!!
  En een fantastische zonsondergang.
  enneh.....Maurice lijkt zelf wel een blauwborst ;-) Met die kleuren van zijn kleding passen ze precies bij elkaar ;-))
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen