zondag 24 april 2016

Pullen rapen

jonge Kieviten
Een makkelijke titel, maar in de praktijk valt dat tegen. Ook 2016 is het jaar van de Kievit en naast allerlei telling is het ringen en volgen van de jonge Kieviten, de pullen, daar een onderdeel van.
Het is voor de vogels te slecht weer om met netten te gaan vangen en ringen, maar als het even droog is, kan er wel gezocht worden naar de pullen in het gras van het industrieterrein Leidsche Rijn.

veld afzoeken naar Pullen
Geen eenvoudige opgave. Met de verrekijker het gebied afzoeken en vervolgens proberen de locatie vast te houden waar ze zijn. De ouders vliegen zenuwachtig rond. De verrekijker laat ze wel zien, maar het gebied er omheen wordt aardig vertekend. Bijvoorbeeld, het weggetje achter de kleine pul is een grote tweebaansweg.
Daarnaast gaan de pulletjes plat liggen en verroeren zich niet meer. Door de schutkleur niet makkelijk terug te vinden.
Maar het lukt toch om de eerste keer twee van de vier jonkies terug te vinden. Eén van de Kievitjes heeft al een ring en blijkt in een week tijd aardig gegroeid. Zijn omvang en gewicht was verdubbeld.
Een volgend nest, waar enkele dagen geleden nog eieren lagen was leeg en de pullen niet te vinden. Uiteindelijk toch nog een kleintje gevonden en van een ring voorzien.

tussen het gras lopen moeder en de kids

in het midden een pulletje

waar zattie nu ?

ringenleeg nest
even de beestjes terugzetten
De lucht werd nog donkerder en de hagel kwam met bakken naar beneden. Tijd om de pullen met rust te laten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten