dinsdag 5 april 2016

Een uilskuiken

bosuil
(klik op de foto's voor groter format)
“Hallo Huib, hoe gaat-tie”
“Goed Tijs, wat heb je in de aanbieding”


Altijd weer spannend als Tijs belt en is hij niet bezig om een kievit te ringen, dan is er wel wat anders te doen. Dit keer even richting Amsterdam om bij de vogelopvang een jonge Bosuil te ringen.Dus samen met Riet richting Amsterdam waar naast de Bosuil ook nog twee Blauwe Reigers, enkele meeuwen en een drietal Meerkoeten geringd moesten worden.

Bosuil


De Bosuil maakte zich niet druk. Kennelijk nog een beetje slaperig liet hij zich keurig van een ring voorzien. Geen ringetje zoals bij een Tjiftjafje, maar een echte ring.Na het ringen keek het beestje mij met grote ogen aan. Je zou kunnen zeggen met de gedachte van wat heb jij me nu gedaan of misschien wel van heb je me daar nu wakker voor gemaakt.

Blauwe reiger
De Blauwe Reiger was een ander verhaal. Wat een grote sterke beesten, met natuurlijk een enorme snavel. Dat lukt niet om zo’n grote jongen alleen te ringen. Aan mij de eer om ze te mogen vasthouden, terwijl Tijs met de combinatietang een ring aanbracht. De waarschuwing die Tijs mee gaf was, om er in ieder geval voor te zorgen dat hij je ogen niet kon bereiken.


De meeuwen zijn grote schreeuwlelijkers die zich heftig verzetten tegen het vasthouden en direct  in alles wat ze te pakken kunnen krijgen bijten. En die Zilvermeeuwen hebben flinke snavels. 

zilvermeeuw

kokmeeuw
Dus als het even kan snaveltje dicht(houden).

meerkoet

De Meerkoeten waren het slachtoffer van een olierampje. Inmiddels na enkele wasbeurten zijn ze weer schoon. Ook de Meerkoeten hebben een hekel aan vastpakken. Extra aandacht voor de poten. Wel heel bijzonder de platte poten, maar aan het eind zit een venijnig nageltje. Dus oppassen. Op verzoek van de opvang ze alle drie op de foto gezet.

meerkoet
Was toch lekker dat we met zijn drieën waren. Dat extra handje van Riet kwam goed van pas.

Was een leerzame ochtend, met weer een andere omgeving en vogels om te ringen.
Nooit gedacht dat ik nog eens met zo’n reiger in mijn handen zou staan.

1 opmerking:

  1. Het is weer interessant om te zien en te lezen, Een het uilskuiken.......smelt!
    wat een dotje.
    groetjes
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen