zaterdag 31 mei 2014

Witwangstern en Kluutjes

Witwangstern
Even een Witwangetje scoren in het nieuwe natuurgebied Nieuwkoop Ruygeborg. Al enkele dagen vliegt er een Witwangstern rond in dit nieuwe natuurgebied. Kennelijk hebben meer vogelaars deze melding gelezen en dus staat de parkeerplaats vol en komen we Hans, Kees en Maria tegen, die ook genieten van het mooie weer en de natuur.

Nieuwkoop - Ruygebrog
Het lukt om de Witwang op de foto te zetten en ook een aantal andere soorten moeten het ontgelden en staan op de plaat. Soms niet meer dan een bewijsplaatje.
 
Witwangstern
Maar op weg naar Nieuwkoop kwamen we al leuke vogels tegen in Kockengen. De Purperreiger, Sperwer, Bruine Kiekendief, Buizerd en Raaf. (Torenvalkje en Slechtvalk ontbreken nog)

Na een flinke wandeling door het gebied, door naar De Ronde Venen – Waverhoek. Hier is het aanmerkelijk rustiger en lopen we bijna alleen langs de plassen. Langs de rietkragen de bekende zangers, Blauwborst, Rietgors en Rietzanger.
De plas zit vol met Scholeksters, Grutto’s, Wulpen en eenden. En natuurlijk de Kluten. Zowel de Bergeenden als de Kluten hebben jonge. De jonge Bergeendjes verplaatsen zich in groepen onder leiding van een ouder paar.
De Kluten houden al kwetterend toezicht op hun eigen kroost. Een Zwarte Kraai die een uitval doet, wordt weggejaagd en achterna gezeten tot ver buiten het gebied.

De jonge stelen vanzelfsprekend de show.


Kluut


1 opmerking:

  1. De Witwangstern hebben we allemaal gezien! Die is voor de jaarlijst weer binnen.
    Maar inderdaad de kleine kluutjes stelen de show!! Wat zijn ze schattig!
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen