donderdag 22 mei 2014

Kostbaar

Veilig op moeders rug
Ooievaar met jongen
Kinderen (en natuurlijk ook de kleinkinderen) zijn een kostbaar bezit. Ouders letten goed op hun kroost. Dit is vooral goed te zien in het verkeer. Vader en/of moeder fietsen breed uit voor  of direct na de kleintjes op hun fietsje. Ook op andere plaatsen worden de kindertjes bij al hun verrichtingen gevolgd. Bescherming is het sleutelwoord. Ouders zorgen er voor dat de kinderen niets te kort komen.
Graspieper, bekje vol
Met een brede glimlach zie ik dit nu terug bij de vogels tijdens de wandelingen door de natuur.
De ouders zwemmen met het kroost op de rug, zwemmen voor- en achter de jongen eendjes of ganzen. Duiken als familie tussen de planten. Zorgen voor afleiding door roepend de aandacht te vragen, weg van de pullen.
Gaan in de aanval, hoe klein ook ten opzicht van de belagers. Zelfs de roofvogels gaan op de vlucht voor een Kievit of andere kleine vogelsoort.
Even slikken voor het Koolmeesje
De Fazanten hen laat zich niet snel zien en gaat er rennend vandoor bij onraad. Maar als de jonkies net het fietspad oversteken, gaat moeder er pontificaal voorstaan. Echte moeder liefde.

Heel veel vliegen met de bekjes vol richting de jongen. Rupsen, vlinders, muggen en libellen heb ik voorbij zien komen. Is er een indringer in de beurt ( ik dus) dan even wachten en in het ergste geval eet vader of moeder zelf het bij elkaar gesprokkelde eten op. Altijd nog beter dan een ander de weg wijzen naar het nest.

Zo maar wat voorbeelden van de afgelopen dagen.

Fitis

Rietgors

Blauwborst, nog nat van de regen

Blauwborst, angstige blik. In de buurt van het nest ?

Buizerd, wegwezen, kom niet bij mijn nest

Zwarte Kraai krijgt er letterlijk van langs door de Zwarte Sterns

Vrouwtje Fazant, kijk maar naar mij, kunnen de jongen zich verstoppen

Vrouwtje Fazant

Futen, kindertjes veilig op  rug

Futen

Jonge Kievit tussen het hog gras. Moeder roept op afstand

Meerkoetje even de weg kwijt, even helpen dus.

Meerkoet

Hij ziet weer wat, zij wacht

1 opmerking: