dinsdag 6 mei 2014

De achtertuin.

Blauwborst (man)
Marianne heeft het altijd over haar achtertuin, als ze het heeft over de natuurgebieden de Groene Jonker en de Waverhoek.
Wij hebben onze eigen achtertuin. Op nog geen vijf minuten fietsen van huis liggen de Haarrijnse plassen. Geen natuurlijke plassen. Ontstaan door zandwinning, voor onder andere de verbreding van de snelweg A2. In het midden is de plas zo’n dertig meter diep.

Blauwborst
Inmiddels is het zand bijna verdwenen en zijn de plassen vanzelf natuurgebieden geworden.
In de loop der jaren zijn binnen dit gebied 164 verschillende soorten vogels waargenomen.
Met 94 verschillende soort vogels sta ik op de derde plaats in de lijst, voor dit gebied.
12 mei 2009 plaatste ik de eerst waarneming, een Tureluur op de inmiddels wel bekende site.

Blauwborst
Het leuke van zo’n gebied is de wisseling van bezoekers door het jaar heen. De vogeltrek heeft ook zijn invloed op de bewoners van de Haarrijnseplas. Sommige bezoekers blijven het hele jaar, andere zijn er maar een dag of enkele dagen. Ook zijn er de speciale wintergasten. Maar de mooiste tijd is de tijd dat de zangertjes zich laten horen in en tussen het riet en het daarbij mooi zonnig weer is.

Blauwborst (vrouw)
Blauwborst (vrouw)

Blauwborst (vrouw)

Blauwborst, bek vol eten
In ieder geval is er altijd wat te beleven in en rond de plas. In deze blog het resultaat van een flink uurtje wandelen en kijken bij de plas. Genieten van de Fitis die vol op in het topje zit te zingen. De Blauwborsten die druk in de weer zijn met het verzamelen van eten. Een Grasmus die ook zo mooi kan zingen, maar kennelijk ook druk was met een nestje. De Rietzangers, luid zingend, verscholen tussen het riet. Een flinke groep Oeverzwaluwen, heen en weer vliegend tussen de nesten, uitgehouwen in de zandwal. Een Tapuit die net als de Kleine Plevier gebruik maakt van de grote zandvlakte en daardoor alleen op afstand op de foto te zetten is.

Zingende Fitis

Grasmus ( nestje bouwen?)

Rietzanger

Rietgors

Oeverzwaluw

Oeverzwaluw

Overzwaluw

Kleine Plevier op de vlakte

Tapuit in de verte

Tureluur 


En dat allemaal gewoon in je achtertuin. (nou ja, bijna dan)

4 opmerkingen:

 1. Mooie blog! Vooral de oeverzwaluwen en vrouw Blauwborst ! Heel bijzonder.
  Fijn zo'n achtertuin. Er zijn dit jaar al heel veel aparte soorten langs gekomen!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Huib, jouw achtertuin is inmiddels al net zo volwaardig als die van mij ;-). Toch wel heel leuk dat er in het gebied zoveel vogels het naar hun zin hebben gekregen. Blauwborst, prachtige vogel, grasmus grappig en hoop dat hij gaat broeden en jullie straks kleine grasmusjes hebben. Je Oeverzwaluwen stelen wel de show hoor, wat een gave foto's!

  Groetjes,
  Marianne

  P.s.: de Waverhoek is mijn 'voortuin' en de GJ mijn 'achtertuin', ik woon er precies tussenin.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ziet er heel leuk uit! Ik wou ook wel zulke vogels willen hebben in mijn achtertuin. Die van mij is heel simpel, veel bloemen en een loungebank. De vogels zouden het echt af maken bij mij, erg leuk!

  Groetjes!
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zeer mooi om te zien. Zulke volgens zie je niet zo gauw als je buiten op een terras zit. Vogels als deze vinden de natuur veel fijner. Gelukkig is een terras ook wel leuk en zeker heel fijn als je een windscherm hebt zoals wij dat hebben!

  BeantwoordenVerwijderen