donderdag 15 september 2011

Uitwaaien aan zee


Om zes uur de deur uit met Maria en om zeven uur bij de viskraam in Hoek van Holland, waar we Frans van Antwerpen, de broer van Maria ontmoette.
Frans, was nog te vroeg om te voeren
De eerste opdracht verliep niet zoals gepland. Even een paar foto’s maken van de huiskraai. Een kraaiensoort, die alleen in Hoek van Holland bij de viskraam voorkomt. Later in de ochtend werd deze opdracht alsnog dubbel en dwars goed gemaakt.
Pier, Hoek van Holland
Tegen de straffe wind de pier op. Een klein stukje wandelen richting Engeland. De veerboot van- en naar Engeland passeert ons diverse keren. Langs de pier moeten de paarse strandlopers en de steenlopers zitten. Die zaten er ook en lieten zich goed fotograferen. Als bonus streken er op het strand naast de pier een groepje drieteenstrandlopers neer. Goed gekeken, ze hebben echt maar drie tenen.
Steenloper
Paarse strandloper
Drieteenstrandloper
Op de terugweg, met de wind in de rug, komen we langs de kant nog enkele wulpen en de rosse grutto tegen. Ook de eerste smienten zwemmen daar rond.
Wulp
Rosse grutto
Terug bij de viskraam, is het een drukte van jewelste. Er wordt brood gevoerd. Een groep meeuwen maakt ruzie om een stuk brood, of lopen ook te bedelen om een broodje. De huiskraaien zijn nu ook aanwezig en proberen ook een kruimel mee te pakken. De kraaien laten zich goed fotograferen.
Maria en Frans, makkelijk fotograferen met een beetje brood
Huiskraai
Door naar De Lier. ( nooit van gehoord) maar daar zit de rosse stekelstaart. Een eend met een blauwe snavel. Er zitten er vijf, maar een kleine tegenvaller. Normaal zitten ze in een kleinere plas en laten zich van dichtbij fotograferen. Nu blijken ze midden in de grote plas te zitten. Moeilijk om er mooie foto’s van te maken. Maar zoals menig vogelaar dan zegt. “niet geschikt om te tonen aan de familie, maar goed genoeg voor determinatie, zodat hij telt voor de lijst.”
Rosse stekelstaart
Door naar Scheveningen, de pier bij de haven. Opnieuw tegen de wind in en het blijft waaien. Mooi uitzicht op het strand en de Scheveningse pier. De meeuwen vliegen rond en ook hier lopen de steenlopertjes over de pier heen, vreselijk leuk om die beestje te zien rennen van links naar rechts. De bonus is een jonge Jan-van-Gent. Ook geen super foto, maar voor ons alle drie een nieuwe soort.
Pier van Scheveningen
Juveniel Jan-van-Gent
Tot slot richting Noordwijkerhout. Ergens bij een tuinder staat een stuk land onder water en daar is de laatste dagen de grauwe franjepoot gezien, een klein steltlopertje. Frans was weer onze gids. Helaas de vogel bleek gevlogen. Maar goed voor mij een mooie dag, vijf nieuwe soorten op mijn lijstje.

1 opmerking:

  1. Was gezellig Huib! en leuk zoveel nieuwe soorten met toch wel de Jan-van-Gent als topper!
    groet,Maria (handig zo'n broer, he? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen