zaterdag 22 april 2017

Het rugzakje terug van weggeweest.

Zwartkop en geologger
In september 2016 kregen enkele Zwartkoppen een rugzakje. Een leuk woord voor een Geologger. Dit is een instrumentje dat globaal de vliegroute en verblijf van de Zwartkop vastlegt.

Met en zonder rugzakje
Zwartkop
Wat vast staat is dat zo goed als alle Zwartkoppen de winter niet in Nederland doorbrengen. Maar waar blijven ze tijdens de winterperiode. België ? Marokko ? Sahara ? Middellands Zeegebied ?Pas als de Zwartkop wordt terug gevangen met zijn rugzakje, dan kan onderzocht worden waar hij gedurende de periode september 2016 tot en met april 2017 gevlogen en geweest is.

De informatie van de geologger is uitgelezen. Onze Zwartkop heeft de winter doorgebracht in de Sahara ( Mali, Algerije) ruim 4000 kilometer van Nederland verwijderd. !!
Even op en neer. een afstand van in totaal ruim 8000 kilometer

Zwartkop
Vandaag was het de eerste CES dag. Een dag waarbij vogels worden gevangen, gemeten en geringd volgens een vast patroon voor wat betreft de tijden, netten en omstandigheden.

En laat nu net vandaag de eerste Zwartkop met een rugzakje zich laten vangen.
Iedere keer vind ik het weer een klein wondertje dat zo’n kleine vogel enorme afstanden aflegt en na een overwintering weer terug komt op dezelfde plaats, bijna op de vierkante meter nauwkeurig.

Zwartkop
De geologger is verwijderd en gaat naar de onderzoeksinstelling die  dit rugzakje heeft geplaatst. Natuurlijk zijn we heel erg nieuwsgierig naar de uitkomst.

Zwartkop
Wat we in ieder geval wel hebben kunnen vaststellen is dat de vogel  er na deze lange reis met het rugzakje er uiterlijk gezond uitziet en kennelijk geen hinder heeft ondervonden van deze extra uitrusting.
Zwartkop
Naast de Zwartkop gingen er vele andere soorten vogels door de handen van de ringers. Langzaam komen ze allemaal weer deze kant op. Fitis, Tjiftjaf, Tuinfluiter, Rietgors. 
Leuk hoor om ze weer te horen en te zien.

Fitis

Maurice en Nina
Is het een Fitis of een Tjiftjaf ?

Tjiftjaf

Tuinfluiter

Rietgors

Putter

Staartmees

Nina en Staartmees

Staartmees

CES 1, even rust voor de volgende ronde
Vrijdagmorgen ook nog enkele  uurtjes op pad geweest om Kieviten te zoeken en te ringen. Samen met Tijs en Yvonne de velden afgetuurd en met een mooi resultaat van 14 kievitjes de ochtend afgesloten.
Kievit  - pul

pulletjes in het veld

Moeder Kievit neemt het jonkie weer onder haar vleugels

1 opmerking:

  1. Mooi, mooi! En leuk dat er ook weer een tuinfluiter tussen zit!
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen