donderdag 13 april 2017

905 heeft 4 kinderen.

Jonge Kieviten - pulletjes
Tijs wil in de ochtend proberen om enkele kieviten te ringen. Naast de gebruikelijke ring krijgen de kieviten ook enkele kleuringen. roerloos, kop naar beneden. 
Heb jij tijd ?. Eigenlijk niet, zou moeten oppassen, maar Riet wil het wel overnemen.

Ekster
Met enige zekerheid ga ik er van uit dat Tijs langs komt en zet een kooi open. Voor ik het weet loopt een ekster naar binnen. Een bijzonder beest. Ziet er erg verwaarloosd uit. Van beide vleugels zijn er slagpennen afgebroken en ook de staart ziet er niet fraai. Tijs heeft de vraag uitgezet of iemand weet hoe dit ontstaan is. Maar in ieder geval krijgt de ekster toch een ring.

beschadigde vleugels

stalen ring
Nog even napraten onder een bakje koffie, voordat we verder op pad gaan.
Maar ja de turkse tortel wil ook graag een ring en wandelt ook naar binnen. Die krijgt hij dan ook.

turkse tortel
Vervolgens het veld in op zoek naar Kieviten. Nu die zijn er voldoende, maar daar mee heb je ze nog niet. Het begint met het gedrag van de vogels te bestuderen. Hoe lopen ze ? Zijn ze zenuwachtig ? Zitten ze stil verscholen ?  Klink er een roep in verband met gevaar ? Jagen ze de kraaien weg om hun eieren of kroost te beschermen ? Of zitten ze breed ? Gedragingen waarvan door de kenner veel uit af te lezen valt. Hebben ze nog eieren of zijn er al jongen kieviten ? Of staat de vogel op de uitkijk ?

Kievit nummer 905. Herkenbaar aan zijn kleurringen

Af te lezen met de scope
Tijs herkent de 905 die pas geleden geringd is, aan zijn kleurringen. Een gele- en een groen ring voorzien van een cijfer en of letter. De scope komt tevoorschijn en de ringen kunnen gelezen worden. Het is volgens de boekhouding de 905. 
Kort te voren zat de 905 breed uit tussen de graspollen. En laten nu net op die plek vier kleine kievitjes, ofwel pullen min of meer verstopt liggen tussen de stoppels.

verstoppertje spelen
roerloos, kop naar beneden

een ring

zo klein

teen - tarsus

geimproviseerde werkplek

wegen,  zo'n kleintje wegt plm. 15 gram
De pullen zijn nog maar hooguit twee dagen oud. Alle vier krijgen een ring en worden snel weer teruggezet bij de 905.


In de ochtend worden nog vier pulletjes en twee volwassen kieviten geringd. Een geslaagde ochtend. Nu maar hopen dat die kleintjes zo ook roepend rondvliegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten