zondag 9 april 2017

Past niet in een zakje

Fazant
Het is prachtig weer en nog heel vroeg in de ochtend als de netten worden opengezet. De maan verdwijnt achter de horizon en een laag mist verspreidt zich over het land, om na de eerste zonnestralen langzaam weer te verdwijnen.
Na de eerste ronde komen Tijs en Gerard vanuit de griend aan lopen met een schitterende Fazantenhaan. Nee die past niet in een zakje.

De ringtafel

Wat is de leeftijd ?
De Fazant was tegen het net gevlogen, maar vergiste zich in de snelheid (op korte afstand) van Tijs. Als Tijs iets groter dan een mus in het net, of bij een net ziet, volgt een korte sprint om het te ringen object binnen te halen. En ook dit keer lukte het weer  en kreeg de Fazant van Yvonne een glimmende ring om zijn poot.

Met teken


Zonder teken
Na de ring en alle metingen, werden er vervolgens een flink aantal teken verwijderd. Ze zijn goed te zien op de foto’s. De bolletjes (teken) in de rode wang zijn door Tijs er uit gehaald en gaan naar de universiteit voor nader onderzoek. Ach en als bijkomend voordeel is de Fazant zijn hinderlijke teken kwijt en heeft een schone wang. Wel met wat littekens, maar ja, het is niet anders.
Een kleine waarschuwing is dus op zijn plaats. Controleer na een bezoek in de natuur of je geen teken hebt meegebracht op je lichaam.

Wilde Eend
Een paar rondes later loop ik met Tijs door de Kooi en volgt een volgende spurt en kwam hij vervolgens terug met een Wilde Eend. Die ook niet in een zakje past.

Bijzondere snavel

Wilde Eend

Bijzonder om zo’n eend van dichtbij te bekijken. Bijzonder is zijn snavel met die gleuven aan de onderkant, om het voedsel uit het water te filteren. Ook dit mannetje kreeg een prachtige ring. Wel van staal. Alle watervogels krijgen een stalenring, die kan tenminste niet gaan roesten in een waterige omgeving.
Stalen ring
Al lang was de wens om de netten, voor de tijdelijke opvang van de vogeltjes, van hoezen te voorzien. Geeft de beestjes meer rust voordat ze geringd worden. Suze is zo goed geweest om een flinke hoeveelheid hoezen voor de VRS De Haar te maken.

Bloemetjes hoezen
In totaal werden er vandaag 75 vogels gecontroleerd en waar nodig van ring voorzien.

Groenling

Kleurringen


In ieder geval kregen de Groenlingen en een Ringmus naast een zilverkleurige ring ook nog enkele kleuringen.

Ringmus

Ringmus
Voordeel van het kleuringenproject is dat de kleuren af te lezen zijn als je ze tegenkomt in de natuur. Mocht je zo’n vogel tegenkomen, via internet is het mogelijk om deze informatie door te geven.

Met een verrekijker goed af te lezen
Linker poot : Groen (boven) - Wit (onder) en
Rechter poot : Zilverkleurige ring (boven) - E in het zwart (onder)
Een Zwartkop,
Het wachten is op de eerste Zwartkop met een rugzakje.

2 opmerkingen:

  1. Wat een mooi verhaal weer. Ik geniet altijd erg van je foto's. Groet, Agnes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is een mooie hobby, leerzaam en midden in de natuur.

      Verwijderen