zaterdag 18 juli 2015

Voor de grote karekiet

Gijs steek de dijk door
Een flinke groep vrijwilligers van Natuurmonumenten verzamelen zich in de boerderij in Haarzuilens. Onder de koffie worden de werkzaamheden verdeel.

-        Een groep gaat richting parkbos om daar riet uit te planten.
-        Een groep gaat naar de eendenkooi om te hooien
-        Een groep gaat naar een veld dichtbij de Haarrijnseplas om zaad te verzamelen.

hier komt het parkbos
Ik sluit mij aan bij de rietplanters en fiets richting het parkbos. Een groot woord voor een kale vlakte, maar na november 2015 zal het er zeker anders uitzien als er heel veel bomen geplant zijn.
Langs een afgegraven weiland liggen enkele bergjes met kluiten, waartussen en in riet en wortels zitten. Na een uitleg van Tim gaat de groep aan de gang. De kluiten met riet en losse wortels worden daar waar mogelijk in de grond gestopt of er gewoon opgelegd.

Tim geeft uitleg

het riet uit elkaar trekken

verdelen over de plas

nu het water nog

Gijs druk aan het werk

het water loopt


duurt nog even voor de plas vol is.
De bedoeling is natuurlijk dat het riet gaat groeien en er volgend jaar fluitend de rietzanger te horen is. Tim hoort dan het liefst een grote karekiet.
Als de planten verdeeld zijn over het toekomstig plasje, krijgt Tim toestemming om de tijdelijke dijk door te steken. Gijs, de zoon van Ron, mag het afmaken en even later loopt het water onder het pad door richting de toekomstige plas. Zal nog wel even duren voor de plas gevuld is, maar het riet kan gaan groeien. Spannend.
Bij de eendenkooi wordt er hard gewerkt om het hooi van het land te halen en daar kunnen ze nog wel wat hulp gebruiken.

Roy en   de kar
 Niet om het hooi van het land te halen, maar om de kar uit de grond te halen. Roy had de elektrokar stevig geparkeerd. DE oplossing bleek tillen te zijn. Door de sterke mannen werd de kar met stukjes en beetjes op het droge gezet.








Op het veld bij de Haarrijnseplas werd het zaad van de ratelaar verzameld. Een deel van de ratelaars is al uitgebloeid en heeft al droge zaaddozen. Het zaad uit deze dozen werd verzameld.
Het zaad wordt later uitgezaaid op plekken waar het gras niet snel mag groeien, zodat het minder snel gemaaid hoeft te worden. Goed voor de rust van de vogels en door de ruimte die tussen het gras ontstaat een mogelijkheid om andere gewassen te laten groeien zoals een orchidee.

ratelaar
Ratelaars zijn zogenaamde halfparasieten, dat wil zeggen dat ze slechts voor een deel van hun fysiologie afhankelijk zijn van andere planten. In hun geval penetreert de wortel de wortels van andere soorten, vooral van grassen, waarbij ze uit die wortels van de gastheer water en mineralen opnemen. Ze kunnen met het chlorofyl in hun bladeren zelf fotosynthetiseren en suikers maken. (bron www.floravanNederland.nl)


Nog een fotootje van een springbalsemien, die nu in bloei staat. Deze plant werd vorige maand door de vrijwilligers met armenvol verwijderd uit de eendenkooi. Zag er toch nog een plant staan, ik denk speciaal voor de foto.

springbalsemien


1 opmerking:

  1. Wat gaaf! Prachtig zo het ontstaan van het nieuwe parkbos te kunnen volgen. Hopelijk met veel riet , waaronder oud riet voor de Grote Karekiet ;-)
    Mooi fotoverslag!
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen