donderdag 26 juni 2014

Het Steenuiltje

Bewijsplaatje Steenuil
Bij het rondkijken op Waarneming kom ik een adres in Houten tegen, waar Steenuiltjes op de schoorsteen gezien worden.
Nu heb ik wel eens eerder een Steenuiltje gezien, in de schemer en op grote afstand, maar deze uiltjes moet je van redelijk dichtbij kunnen waarnemen.
Toevallig zit er op loop afstand nog enkele jonge Ransuilen in een boom. Dus leuk om beide uilensoorten te combineren. De eerste keer vinden we de Ransuilen en laten de Steenuiltjes het afweten.
Een tweede bezoek aan de Binnenweg in Houten geeft meer resultaat. Een gesprekje met de bewoonster van het pand, die toevallig het hekwerk staat te boenen, geeft meer duidelijkheid.
De Steenuiltjes zitten wel regelmatig op hun schoorsteen onder het afdakje, maar nestelen in een schuur bij de buurman. Inmiddels moeten het er vier zijn.
Ook op de dag zijn deze uiltjes regelmatig te zien en genieten ze van het zonnetje op een paaltje in de wei, of een beschut plekje op het dak.

Steenuil
En inderdaad, op het dak bij de buren, een beetje tussen de opstaande planken zit iets. Met de verrekijker is het Steenuiltje goed te zien. Een fotootje is leuk als bewijsplaatje. Verder wordt het niets. Het uiltje verdwijnt en laat zich niet meer zien.


Later op de dag laten zich zelfs twee Steenuiltjes zien en hebben we alle gelegenheid om een aantal foto’s te maken. Het is een mooi, koddig beestje.

Steenuil
De Ransuiltjes vinden we niet terug. De boom waar ze vorige keer nog in zaten is nu leeg. 
Op de terug weg toch nog wat leuke plaatjes kunnen schieten.

DE STEENUIL,  Little Owl , Athene noctua


De steenuil is de kleinste uil in de Benelux. Het is een klein gedrongen uiltje van ongeveer 21 tot 23 cm. De steenuil heeft een platte kop met felle gele ogen, en heeft aan de bovenkant bruine veren met lichte vlekken. De steenuil is een broedvogel en standvogel in een groot deel van Europa, Noord-Afrika en Midden-Azië.
De steenuil heeft het liefst een landschap met weilanden, knotwilgen, fruitbomen en oude schuurtjes. Bloemrijke weilanden zijn een echt muizen- en regenwormparadijs, dus daar vindt hij veel voedsel. Knotwilgen, fruitbomen en schuurtjes hebben dikwijls holletjes waarin de steenuil zijn jongen kan grootbrengen. Hagen en houtkanten zijn plaatsen waar hij zich kan verschuilen.


De steenuil is ook dikwijls overdag actief, en is te zien zitten op knotwilgen of weidepaaltjes, te genieten van het zonnetje. De meeste mensen zien hem echter niet, omdat hij zo klein is. Als hij op een paaltje zit is het net of dat gewoon wat langer is. Hij maakt wel veel lawaai. Van oktober tot februari kan je hem van ver horen roepen, een soort “koewie”, gekef en een wat langer “joeeek”.

Steenuiltje



Het voedsel van de steenuil is aangepast aan zijn grootte, hij pakt wel muizen als hij kan, maar ook veel regenwormen, kevers en andere insecten en soms kikkers. Soms komt de steenuil met prooien aanzetten die verrassend groot zijn ten opzichte van zijn eigen formaat, zoals ratten. Hij heeft verschillende jachttechnieken. Loeren vanaf een paaltje, over de grond lopen en rennen of jagen vanuit een lage vlucht. (bron Wikipedia)

Veertje van een Ransuil ?

Bruine kiekendief

Grutto

Vrouwtje Fazant

Witte Kwikstaart

1 opmerking:

  1. Een Steenuiltje is natuurlijk een feestje! De bijvangst heel leuk allemaal!
    Jammer dat de Ransuilen al vertrokken waren...
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen