vrijdag 20 juni 2014

Het Orpheusspotvogeltje

Orpheusspotvogel
Op een mooie zonnige middag op zoek naar het Orpheusspotvogeltje ergens in Maarn bij een telpost van vogels. Het vogeltje is daar al door een aantal vogelaars bewonderd. Het is een leuk vogeltje en daarnaast wordt hij maar zelden gezien in onze provincie.
Goed, het vogeltje niet gevonden. Uit analyse blijkt dat het een vrolijke zanger is, die zich goed laat zien, jawel, in de morgen en aan het eind van de dag. Dus een zonnige middag is niet de tijd om naar het Orpheusspotvogeltje te zoeken. Maar de Boompieper, die ook in dit gebied woont laat zich wel vol op horen.
Boompieper

Op een grauwe ochtend opnieuw op pad, en op locatie zit de druktemaker flink te zingen. Laat zich even zien en vliegt weer door naar de volgende boom om ook daar van zich te laten horen en het lukt om deze Spotvogel op de foto te zetten.

Orpheusspotvogel

Orpheusspotvogel

Orpheusspotvogel

Op de terugweg langs de plaatsen waar de Steenuil en de Ransuilen zich ophouden. Inmiddels regent het. Pieter Hilgeman, in de regen, maar onder een paraplu is ook op zoek. De Steenuil laat zich echter niet zien, wel de in de buurt wonende Ransuilen. Inmiddels is het weer droog. Boven in de boom en met veel tegenlicht lukt het maar matig om er een foto van te maken.
Jonge Ransuil

Thuis foerageren er enkele jonge Pimpelmezen in de tuin. De jongste van het stel komt van achter het glas, even kijken waar ik mee bezig ben.

Jonge Pimpelmees


Orpheusspotvogel (Melodious Warbler, Hippolais polyglotta)

Orpheusspotvogel
De orpheusspotvogel is het zuidelijke broertje van de in Nederland broedende spotvogel. Ze komen beide in vergelijkbaar biotoop voor, de orpheusspotvogel laat zich echter iets vaker zien dan de spotvogel. Ze lijken heel erg op elkaar en alleen de geoefende vogelaar ziet en hoort het verschil tussen beide soorten. De orpheusspotvogel rukt langzaam op uit het zuiden en wordt in Nederland en België steeds vaker waargenomen. Vaak gaat het om zingende mannetjes en komt het (nog) zelden tot broeden, maar de verwachting is dat de soort de komende jaren een vaste broedvogelsoort gaat worden. In Limburg worden jaarlijks orpheusspotvogels waargenomen.

Rusteloos en actief. Vliegt van struik naar struik en laat zich soms even goed zien.
Overwegend grijsgroen van boven en geelgroenig van onderen, lichte ondersnavel. lengteL 13 cm, dunne insectensnavel, donkere zangvogelpootjes (bron Vogelbescherming.nl)

1 opmerking:

  1. Gelukkig heb je hem gevonden! Zou toch jammer zijn als je die na zo veel moeite niet op je lijst zou kunnen bijschrijven. (hoewel wandelen in die omgeving geen straf is ;-)
    groet,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen