zaterdag 19 april 2014

De nestkastjes

Aftekenen
Normaal gaan we de 3e zaterdag in de maand het veld bij Haarzuilen in om te knotten, te snoeien of wat dan ook nuttig is. Maar tijdens het broedseizoen zijn deze werkzaamheden niet toegestaan.

Dus een thuis klus. Met z’n allen nestkastjes bouwen.
Is dat wel nodig als er al vol op gebroed wordt ? Ja hoor, dat kan. De meeste  vogels hebben meerdere legsels per jaar en zeker nu het voorjaar zo vroeg begonnen is, volgen er meer legsels.
Vanuit de Kaapse bossen, een ander natuurgebied van Natuurmonumenten is het hout voor de kasten gekomen. De Douglasspar, keurig in planken gezaagd van 20 en 15 centimeter breed.
Tim zorgde voor de bouwtekeningen van de verschillende soorten nesten.
Ook vogels stellen eisen aan hun huisje. Voor de Koolmees moet de opening 3.2 centimeter zijn. De Pimpelmees neemt genoegen met 2.8 centimeter. De Grauwe Vliegenvanger houdt niet van een ronde opening en wil gewoon een grote opening. Voor de Specht hoeft er maar een klein gaatje in te zitten.  De Specht timmert graag zelf aan de weg.
Dus het was, meten, zagen, passen, boren, schroeven en verven.
Ja, een gebeitst kastje gaat 6 jaar langer mee.

de bouwtekening

meten

zagen

nu nog in elkaar zetten

boren en schroeven

de kleine boswachter

beitsen

kast Grauwe Vleigenvanger
Uiteindelijk was het resultaat 29 nieuwe nestkasten. Niet allemaal keurig in de beits, deze was op dus mag Tim zelf afwerken.

Na afloop met z’n allen een kop soep, buiten, lekker in het zonnetje.

soep

eindresultaat

1 opmerking: