donderdag 17 april 2014

Rode Patrijs scoren

Paraderende Rode Patrijs
Hé Maria ga je mee. Even naar Houten om een Rode Patrijs te scoren. Het beestje zit al twee dagen op het parkeerterrein bij een benzinestation langs de A27.
Even later rijden we samen richting Houten. De parkeerplaats is groot en staat vol met vrachtauto’s en personenauto’s. We lopen een rondje, maar vinden de Rode Patrijs niet.
Op weg naar de auto zie ik plotseling het beestje lopen vlak voor de ingang van het restaurant. Een prachtig gekleurde vogel. Wel met een blauw bandje om een poot, wat inhoud dat het geen echte wilde vogel is, maar een escape. Ofwel een ontsnapte vogel. Maar hij blijft mooi.

Rode Patrijs

Rode Patrijs

Rode Patrijs

Rode Patrijs

Rode Patrijs

Rode Patrijs

En bedankt voor de aandacht

De rode Patrijs
De rode patrijs is 32 tot 35 cm lang. Alle steenpatrijzen lijken sterk op elkaar. Deze steenpatrijs onderscheidt zich van de andere soorten (hoewel de verspreidingsgebieden niet overlappen) door een kleine witte keelvlek met een grove zwarte omranding. Verder heeft deze steenpatrijs een zwarte oogstreep, een witte wenkbrauwstreep en daarboven een grijze kruin.
Verwilderde populaties, die door uitzetting zijn ontstaan, lopen rond in het zuiden van Groot-Brittannië, Ierland, Griekenland, Algerije en Nieuw-Zeeland.
De vogel komt voornamelijk voor in laagland zoals akkers, weidegronden, heiden, braakliggende stenig terreinen, kuststroken en soms ook in berggebieden boven de boomgrens.

In België en Nederland zijn in de jaren 1960 ook pogingen gedaan de vogel uit te zetten in het wild. Maar in de 21ste eeuw zijn deze vogels van het toneel verdwenen. De Nederlandse populatie heeft echter geen stand weten te houden en momenteel broeden jaarlijks nog hooguit enkele tientallen broedparen in Nederland. (bron: Wikipedia)

2 opmerkingen:

 1. Escape of niet, het was leuk scoren en bedankt dat je me meevroeg!
  Mooi beestje en schitterende foto's!
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gisteravond (01-05-2014) zat ie er nog steeds, op het gras vlak naast de Burger King.

  BeantwoordenVerwijderen