maandag 7 april 2014

De Kleine Bonte Specht

Kleine Bonte Specht
De kleinste van de spechten. Ik kende al de Groen Specht, de Zwarte Specht en de Grote Bonte Specht, maar de Kleine Bonte Specht had ik nog niet gezien in de natuur.
Vandaag de laatste dag dat we met Dirk van Garderen uit Nieuw Zeeland konden gaan vogelen. We hebben afgelopen weken al veel uurtjes in de natuur doorgebracht, meestal langs een waterkant.
Dit keer eens richting het bos. Even op waarneming kijken of er nog iets te zien is in het bos. Ja, hoor in Beukenburg/ de Leyen zijn diverse soorten spechten gezien waaronder de Kleine Bonte.


Maar ja het gebied is vrij groot. Alle boomtoppen worden afgezocht, tot een medevogelaar zich meldt. Wat gezien? Ja, de Kleine Bonte Specht, maar niet de Kruisbek. De richting wordt aangegeven en we gaan verder op zoek tot we een scoop tegenkomen, gericht op de top van een boom.

Ja, de Kleine Bonte Specht

Het is echt een klein vogeltje, druk aan het werk om een nieuw nest te bouwen. Na de Buidelmees, weer een leuke vogel ontdekt met Dirk.

KLEINE BONTE SPECHT

De kleine bonte specht is de kleinste specht die in ons land voorkomt. Hij is bijvoorbeeld niet veel groter dan een huismus. Net als de meeste spechten klimmen kleine bonte spechten heel behendig tegen boomstammen op en neer om voedsel te zoeken. In de broedtijd (vanaf maart) laten ze een kenmerkend kie-kie-kie-kie-kie-kie-kie horen. In de rest van het jaar zijn ze zwijgzaam en behoorlijk lastig te vinden. De meeste waarnemingen buiten het broedseizoen zijn dan ook toevalstreffers.
Vrij talrijke broedvogel in Europa, maar schaars in Spanje en afwezig in Ierland en Schotland.
Kleine bonte spechten hebben een voorkeur voor loof- en gemengde bossen met zachte boomsoorten (berk, wilg, els en populier) en veel dood hout. Eten hoofdzakelijk insecten.
Overige namen: Lesser Spotted Woodpecker , Dendrocopos minor (bron Vogelbescherming Nederland)

Boomklever

Roodborst

2 opmerkingen:

 1. Leuk Huib, een nieuwe soort voor je. Ja hij is klein, dat hoort zo ;-). De Roodborst en de Boomklever heb je er mooi op staan maar die zijn dan ook beduidend minder schuw.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. TOP!!, Wat leuk die Kleine bonte specht en mooie foto's! (ook van de klever en robo!
  groet, Maria.

  BeantwoordenVerwijderen